Kortkolom media

SGP: eisen aan fatsoen voor publieke omroep

Rotterdam. De Staatkundig Gereformeerde Partij vindt „het van de zotte” dat er ruimte is voor kannibalisme op de publieke omroep. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft hierover Kamervragen gesteld. Aanleiding zijn de antwoorden van minister Van Bijsterveldt over het BNN-programma Proefkonijnen. In de uitzending van 21 december aten de twee presentatoren een stukje van elkaars vlees. Volgens de minister is dit niet strafbaar. De SGP wil dat de minister BNN aanspreekt op de morele verantwoordelijkheid. Daarnaast vraagt Dijkgraaf om een herziening van de Mediawet: „Zeker bij programma’s van de publieke omroep zou in de Mediawet best een minimum aan eisen kunnen worden opgenomen wat betreft fatsoen en goede zeden.” (NRC)

Wouter Bax nieuwe hoofdredacteur NU.nl

Rotterdam. Wouter Bax is de nieuwe hoofdredacteur van NU.nl. Bax was hiervoor chef internet van Trouw. Op die website schrijft hij: „Ik miste het multimediale. Het is voor mij een uitdaging om de redactie van NU.nl naar een nog hoger plan te helpen.” Eerder deze week werd bekend dat de vorige hoofdredacteur van NU.nl, Laurens Verhagen, hoofdredacteur wordt van de websites van Het Parool, Trouw, de Volkskrant en de Vlaamse krant De Morgen. Deze dagbladen vallen onder het Vlaamse mediabedrijf De Persgroep. Verhagen vertrok in november bij NU.nl. De precieze reden voor zijn vertrek is onduidelijk. Volgens betrokkenen was hij regelmatig in conflict met eigenaar Sanoma Media over de journalistieke onafhankelijkheid van de site. (NRC)

Regiedebuut bij BNN voor Daan Schuurmans

Rotterdam. Acteur Daan Schuurmans gaat een aflevering van het BNN-programma Van God los regisseren. Het is zijn regiedebuut. De aflevering gaat over drie vrienden die een plan maken om snel rijk te worden. Tegenover BNN zegt hij: „Regisseren is een lang gekoesterde wens die in vervulling gaat.” Daan Schuurmans speelde als acteur onder andere in de films De Bende van Oss en Alles is liefde. Ook speelde hij prins Bernhard in de vierdelige tv-serie Bernhard, Schavuit van Oranje. (NRC)

Zap staat vandaag op pagina 2