Kortkolom economie

Nokia ontslaat 4.000 medewerkers extra

Helsinki. Nokia verplaatst de productie van mobiele telefoons verder naar Azië, om dichter bij de toeleveranciers te zitten. Het besluit, waarmee een einde komt aan de productie in Europa, kost 4.000 banen in Finland, Hongarije en Mexico. Vorig jaar werden al 10.000 ontslagen aangekondigd. Nokia was lange tijd marktleider op het gebied van mobiele telefonie, maar zag zijn marktaandeel zakken van 40 procent in 2008 tot minder dan 30 procent vorig jaar. Het bedrijf heeft moeite om te concurreren met de smartphones van Apple en die met het Google-besturingssysteem Android. Nokia hoopt door de verhuizing nieuwe producten sneller op de markt te kunnen brengen. (AP)

Miljardensteun voor huizenbezitters in VS

Rotterdam. De Amerikaanse regering en vijf van de grootste banken van de VS staan op het punt om een akkoord te tekenen over miljardenhulp aan miljoenen huizenbezitters die hun hypotheek niet kunnen aflossen. Het zou gaan op 26 miljard dollar (bijna 20 miljard euro) aan hypotheekverlichting voor in totaal zo’n twee miljoen mensen, schrijft The New York Times op basis van gesprekken met betrokkenen. Het akkoord is onderdeel van een groter plan om de aanhoudende daling van de huizenprijzen in Amerika te keren. Analisten verwachten dat de maatregel ook helpt om de onzekerheid weg te nemen over de afwikkeling van slechte hypotheken op de balans van de vijf betrokken banken, waaronder Bank of America en Citigroup. (NRC)

Duitsland koopt Kazachse aardmetalen

Berlijn. De Duitse bondskanselier Merkel heeft gisteren in Berlijn een akkoord getekend met de Kazachse president Nazerbajev, waardoor Duitse bedrijven beter toegang krijgen tot zogeheten zeldzame aardmetalen. Die zijn essentieel voor allerlei hoogtechnologische producten. Veel landen zoeken alternatieve leveranciers voor deze aardmetalen, aangezien de grootste leverancier, China, strenge exportrestricties hanteert. Kazachstan is pas recent begonnen met het delven van zeldzame aardmetalen. Duitse bedrijven, waaronder Siemens, staalproducent ThyssenKrupp, gasbedrijf Linde en chemieconcern Lanxess, hebben gisteren voor 3 miljard euro aan contracten afgesloten met het Centraal-Aziatische land. Merkel kreeg kritiek van mensenrechtengroepen over de deal, omdat Nazerbajev zijn land met harde hand regeert. (Reuters, AFP)

CPB komt eerder met prognoses 2012-2015

Den Haag. Op verzoek van de Tweede Kamer komt het Centraal Planbureau eerder met zijn financiële prognoses over 2012 tot en met 2015. Dat betekent dat eerder duidelijk wordt hoeveel het kabinet extra moet bezuinigen als het begrotingstekort volgend jaar hoger uitvalt dan 3 procent. Aanvankelijk zou het CPB op 20 maart de cijfers bekendmaken, maar dat is nu 1 maart geworden. De toelichting op de ramingen blijft wel gepland op 20 maart. Volgens het Europese Stabiliteits- en Groeipact mag Nederland in 2013 een maximaal begrotingstekort van 3 procent hebben. Als het tekort hoger uitvalt moet het kabinet-Rutte – op last van Brussel – dit en komend jaar extra bezuinigen. (NRC)