Kortkolom buitenland

Tsjechen mogen zelf hun president kiezen

Praag. De Tsjechen mogen voortaan zelf hun president kiezen. De Senaat stemde gisteren in met een grondwetswijziging daartoe. Sinds 1989 werd de president door het parlement gekozen. Maar de stemming leidde de laatste keer (2003) tot zo veel geruzie dat parlementsleden voorstelden het staatshoofd door de burger te laten kiezen. De Tsjechische president benoemt rechters van het Constitutionele Hof en bestuursleden van de Centrale Bank. En Euroscepticus en huidig president Vaclav Klaus weigert het begrotingspact voor de euro te ondertekenen. Begin 2013 zijn er verkiezingen. (AP)

Amnesty: nog steeds wapenlevering Darfur

New York. China, Rusland en Wit-Rusland leveren nog steeds wapens aan Soedan, die vaak terecht komen in Darfur, ondanks het wapenembargo van de Verenigde Naties dat op Darfur rust. Dat staat vandaag in een rapport van Amnesty International. Volgens het rapport wordt het conflict in stand gehouden door de constante stroom van wapens. Volgende week bespreekt de VN-Veiligheidsraad sancties tegen Soedan. Onder het wapenembargo mogen wapens aan Soedan geleverd worden, mits gegarandeerd is dat zij niet in Darfur terecht komen. (AP, AFP)

15 doden na autobom in hoofdstad Somalië

Mogadishu. In Mogadishu zijn gisteren zeker 15 mensen omgekomen bij een zelfmoordaanslag met een autobom. De terreurgroep Al Shabaab heeft de aanslag opgeëist. De auto stond dichtbij Hotel Muna, dat vaak door Somalische politici bezocht wordt. Dit hotel was volgens de terreurgroep het doelwit van de aanslag, maar er vielen vooral slachtoffers in een café naast het hotel. Het hotel ligt midden in het gebied dat in handen is van de Somalische overheid en soldaten van de Afrikaanse Unie. (BBC, AP, AFP)

Leger Brazilië versterkt cordon stakende politie

Salvador. Het Braziliaanse leger heeft het cordon versterkt rond het parlementsgebouw van de staat Bahia dat bezet wordt gehouden door zo’n driehonderd stakende politieagenten. Onderhandelingen met de politieagenten, die een hoger salaris eisen, zijn op niets uitgelopen. De soldaten gebruiken militaire voertuigen en barricades om te voorkomen dat vrienden, familieleden en collega’s van de stakende politieagenten zich aansluiten bij het protest. Ongeveer een derde van de 30.000 agenten van Bahia staakt. (AP)

Turkse soldaten doden dertien PKK-strijders

Ankara. Turkse soldaten hebben vandaag dertien Koerdische rebellen gedood in twee verschillende aanvallen in het zuidoosten van Turkije. Dat meldde de Turkse staatstelevisie vanochtend. Vier van hen werden gedood in de nasleep van een rebellenaanval op een Turkse legerpost bij de Irakese grens. Het geweld komt een week nadat Turkse vliegtuigen drie plekken in Noord-Irak bombardeerden. PKK-strijders zouden hiervandaan aanvallen uitvoeren in Turkije. (AP)

Orka’s verliezen slavernij-rechtzaak

San Diego. De rechtzaak die dierenrechtenorganisatie PETA namens vijf orka’s tegen SeaWorld had aangespannen is gisteren geseponeerd. Volgens de rechter geldt de Amerikaanse wet die slavernij verbiedt, het dertiende amendement op de grondwet, alleen voor mensen. Hij was de eerste rechter in de Verenigde Staten die zich over een zaak boog waarin grondrechten voor dieren werden betoogd. (AP)