Kodak stopt met productie digitale camera’s

Een handzaam digitaal Kodak-toestel, jarenlang het stokpaardje van het bedrijf. Foto AP / Mark Lennihan

De 131 jaar oude foto-en filmfabrikant Kodak stopt het produceren van digitale camera’s, videocamera’s op zakformaat en digitale fotolijsten om de kosten te drukken. Vorige maand vroeg het bedrijf nog crediteurenbescherming aan.

Kodak legt de productie binnen enkele maanden neer wat een kostenbesparing van ruim honderd miljoen dollar per jaar moet opleveren. Kosten voor de overgang bedragen ongeveer dertig miljoen dollar, meldt persbureau Reuters. Het bedrijf gaat wel door met het afdrukken van online bestellingen, en de verkoop van printers.

Het bedrijf zegt zich in te zetten voor een ordelijke overgang bij verkooppunten van de producten. Garanties voor eerder verkochte producten blijven geldig, en Kodak garandeert technische ondersteuning bij de apparatuur waarvan productie wordt gestaakt.

Bescherming tegen schuldeisers

Door een zogeheten Chapter 11-status aan te vragen voor Kodak en haar Amerikaanse dochterondernemingen hoopte het bedrijf vorige maand uitstel van betaling te krijgen, en beschermd te worden tegen schuldeisers.

Oorzaak voor de financiële problemen zijn de moeizame overgang van analoge naar digitale fotografie. Kodak gold jarenlang als pionier op het gebied van zowel analoge als digitale fotografie, maar bleef achter in de snelle ontwikkeling van de markt.

Een Kodak-commercial uit betere tijden:

    • Annemarie Coevert