internationaal

Lucian Freud

In de National Portrait Gallery in Londen is een grote overzichtstentoonstelling te zien van de portretkunst van de Britse schilder Lucian Freud. Zijn leven lang heeft de in juli overleden kunstenaar mensen geschilderd: familie en vrienden, minnaressen en medekunstenaars, anonieme voorbijgangers maar ook wereldberoemde personen, onder wie koningin Elizabeth en Kate Moss. Lucian Freud heeft zelf nog bijgedragen aan de selectie van de werken voor deze tentoonstelling. Sommige daarvan zijn nooit eerder tentoongesteld geweest. Volgens Sarah Howgate, samensteller van de tentoonstelling, zijn Freuds portretten de verwezenlijking in verf van de relatie die achter gesloten deuren en over langere tijd is ontstaan tussen kunstenaar en model. 9 feb t/m 27 mei. National Portrait Gallery, Londen. www.npg.org.uk

Chantal Akerman

Chantal Akerman, Too Far, Too Close is een overzichtstentoonstelling van de Belgische filmer en beeldend kunstenaar Chantal Akerman in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. Akerman werd op 25-jarige leeftijd in een klap beroemd met de film Jeanne Dielman, 23 Quai Du Commerce, 1080 Bruxelles. Ze bleek een Europese voorloper in experimentele films tijdens de jaren zeventig. Haar films staan bekend om hun radicale ideeën over seksualiteit, feminisme en haar familiegeschiedenis. Ze zitten vol sigarettenrook, dubbelzinnigheden en suspense. Sinds het midden van de jaren negentig is ze ook actief als beeldend kunstenaar. Haar film- en video-installaties waren eerder onder meer te zien op de biënnale van Venetië en Documenta X en Documenta11. 10 feb t/m 10 juni, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. www.muhka.be

Per Kirkeby

Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel toont een retrospectief van het werk van Per Kirkeby, een van de belangrijkste schilders van de Deense avant-garde. Zijn oeuvre put evenzeer uit de figuratieve kunst van de Deense klassiekers als uit de experimenten van de 19de-eeuwse Franse meesters, zoals Eugène Delacroix. Kirkeby stelt voortdurend vragen bij de positie en de perceptie van de waarnemer. Dat doet hij onder meer op doek, zwart krijtbord, papier en brons. 10 feb t/m 20 mei. Paleis voor Schone Kunsten, Brussel. www.bozar.be

Louise Bourgeois

De Frans-Amerikaanse beeldhouwster Louise Bourgeois zou dit jaar honderd jaar zijn geworden. Reden voor de Hamburger Kunsthalle om een tentoonstelling in te richten met beeldhouwwerk, installaties, etsen en wandkleden uit de laatste vijftien jaar van haar leven. Bourgeois was de grande dame van de moderne kunst. In eigenzinnigheid, originaliteit en kracht zijn er maar weinig kunstenaars die haar de afgelopen eeuw hebben overtroffen. De strijd tussen de seksen en de rol van de vrouw speelden een belangrijke rol in haar werk. Op de tentoonstelling staat de beroemde sculptuur Maman, een 12 meter hoge spin. Maar er is ook nooit eerder vertoond werk te zien. 10 feb t/m 17 jun. Hamburger Kunsthalle, Duitsland. www.hamburger-kunsthalle.de