ING verdubbelt winst in jaar tijd, 2011 eindigde in mineur

De 'trading room' van ING op de Amsterdamse beurs waar de handel op de financiële markten plaatsvindt. Foto NRC / Rien Zilvold

De nettowinst van ING Groep is in het afgelopen jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2011 werd echter een onderliggend verlies geboekt door onder meer afschrijvingen op investeringen en Griekse staatsobligaties.

Uit de jaarcijfers van de bank en verzekeraar blijkt vandaag dat de nettowinst over geheel 2011 steeg met 105,2 procent: van 2,8 tot 5,8 miljard euro. De nettowinst over het vierde kwartaal kwam uit op 1,2 miljard euro. Het onderliggende nettoresultaat kwam in de laatste drie maanden echter op een verlies van 516 miljoen euro, tegen een onderliggende winst van 252 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

‘Europese staatschuldencrisis het vertrouwen verder aangetast’

Dit negatieve resultaat in het vierde kwartaal werd onder meer veroorzaakt door een afschrijving van 133 miljoen euro op Griekse staatsobligaties. De totale Griekse portefeuille van ING is nu voor 80 procent afgeschreven.

“De economische omstandigheden zijn uitdagender geworden in het vierde kwartaal van 2011. De financiële crisis is verder verspreid over de reële economie en daarnaast heeft de onzekerheid over de Europese staatschuldencrisis het vertrouwen verder aangetast en de bewegelijkheid in de markten groter gemaakt.” - ING-topman Jan Hommen.

De core-tier-1-ratio van de bank- en verzekeringsgroep, de mate waarin het geld kan uitkeren aan klanten die dat willen opnemen, lag aan het einde van het jaar op 9,6 procent. De bank stelt de aandeelhouders voor geen dividend uit te keren over 2011, vanwege de aanhoudende onzekerheid.

    • Jules Seegers