In plaats van wodka

Landen als Moldavië en Georgië hebben aan de Russische wijndrinker altijd een dankbare afnemer gehad. Zo’n beetje de volledige oogsten verdwenen jaar in jaar uit in de kelen van hun oosterburen. Geen centje pijn tot in 2006 het duo door de Russische autoriteit in de ban werd gedaan. Reden: de wijnen zouden ‘besmet’ zijn. Niet dat zulks ooit officieel is aangetoond, maar Moldavische en Georgische wijn kwamen het land niet meer in.

Andersluidende contra-expertises door onafhankelijke instanties mochten niet baten en aldus stevende de Moldavische wijnindustrie (goed voor 28 procent van de totale exportinkomsten van het land) op een bankroet af. Ook in Georgië was er sprake van pijn in de portemonnee, al was deze met ‘slechts’ 10 procent van de exportinkomsten iets kleiner. Sinds kort staan de seinen voor Moldavische wijn echter weer op groen in Rusland. Onder strikte voorwaarden, dat wel.

Zo wenst het Russische staatslab de onderzoeken te doen, een Russisch agentschap doet de promotie en marketing en Russische inspecteurs controleren de Moldavische wijnproducenten. Ondertussen zijn er daarvan al weer zeventien in genade aangenomen. En nu zal het wel toeval zijn, maar deze blijken dan wel weer stuk voor stuk in Russische handen te zijn.

Overigens zit het arme Georgië nog steeds op het strafbankje. Al schijnen de producenten aldaar enigszins geholpen te worden door een groeiende uitvoer naar Polen en een fiks groeiende lokale wijnconsumptie. Wat het laatste betreft adviseert Caroline Gilby, Oost-Europa expert, Moldavië om ‘een eigen wijncultuur te creëren om daardoor minder afhankelijk te worden van een grote buitenlandse afnemer.’

Maar daar zal het land de komende tijd nog een zware dobber aan hebben: tegenover de consumptie van twee miljoen flessen wijn staan thans nog veertig miljoen flessen wodka. Laten we echter voorzichtig beginnen. Maar dan wel met iets lekkers en aparts. Wit van cabernet sauvignon. Die Moldavische wijnmakers zijn niet bang. En verstaan hun vak. Want deze Albastrele 2009, Blanc de Cabernet uit Cahul (€ 9,00) is behoorlijk smakelijk. Kraakverse grapefruit. Heerlijke citrus, kruisbessen, en daverend van de energie. Drink leeg die fles. Zal je niet makkelijk lukken met een fles wodka. Of je moet Moldaviër zijn.

    • Harold Hamersma