IJzige Wiebe tussen vele koortslijders

We hebben Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, de afgelopen weken niet of nauwelijks in talkshows zien zitten. Toch was zijn controle over de publiciteit meesterlijk, resulterend in een applaus na de persconferentie waarin de tocht werd afgeblazen, en een expliciete pluim van Mart Smeets.

De 56-jarige economiedocent Wieling is voorzitter van het college van bestuur van een grote scholengemeenschap, geen doorgewinterde voorlichter of politicus. Aan zijn gedrag kan echter menig burgemeester of NS-woordvoerder een puntje zuigen, vooral omdat hij zich niet gek laat maken door de druk van allerhande media. Zelfs zijn charmante omgang met provocaties van Rutger Castricum in PowNews zou al bijna goed moeten zijn voor een Machiavelliprijs.

Het heeft te maken met een helder beleid en ongevoeligheid voor hypes en hysterie. Als weer zo’n Hollander vraagt of je wel weet wat je het land aandoet, dan doe je gewoon of je die vraag niet gehoord hebt en leg je weer geduldig uit dat het ijs lang niet overal 15 centimeter dik was of nog kon worden. Ook belangrijk is om het initiatief in eigen hand te houden en volstrekte openheid te betrachten. Doe een beroep op het gezonde verstand van de manische vragenstellers. Dus als een Jakhals je vóór de persconferentie probeert een uitspraak te ontlokken, dan stel je voor om iedereen tegelijk te informeren. Ook zeg je, als alles voorbij is, tegen Mart Smeets in Nieuwsuur (NOS/NTR) dat het je zelf verbaast om het NOS Journaal te zien openen met de ijsdikte in Balk in plaats van de burgeroorlog in Syrië.

Commerciële belangen bij het doorgaan van de Tocht der Tochten kun je ook veel beter negeren als je zelf elke sponsoring weigert. Maar het is lastig, als zelfs een ingelaste (en inmiddels overbodige) babbelshow RTL Elfstedenkoorts ontsierd wordt door hapjes met vlaggetjes van een sponsor.

Heel slim ook om dé persconferentie om acht uur te plannen, zodat je live in het NOS Journaal, een staartje RTL Nieuws en De wereld draait door (VARA) belandt. In dat laatste programma was nazorg wel vereist, en er was ook in voorzien door de aanwezigheid van dominee Gremdaat (Paul Haenen).

De aanwezige schaatsers Erben Wennemars, Mark Tuitert en in mindere mate Erik Hulzebosch waren zo aangeslagen door het uiteenspatten van hun droom dat de zalvend-ironische woorden van troost van de zielzorger („we kunnen toch ook met de bus langs die elf steden?”) niet alleen tekortschoten, maar ook enigszins detoneerden. Door het hele onderwerp consequent aan te pakken als een obsessie, had DWDD het fenomeen desondanks het best begrepen.

    • Hans Beerekamp