Griekenland bereikt bezuinigingsakkoord met EU

De Griekse premier Lucas Papademos eerder deze maand voorafgaand aan onderhandelingen in Athene met de eigen coalitie. Foto AFP / Orestis Panagigotou

Griekse leiders hebben vandaag in Brussel een overeenkomst gesloten met de Europese Unie en het IMF over een pakket bezuinigingen in ruil voor nieuwe miljardensteun. Dit heeft premier Papademos bevestigd tegenover persbureau AP.

Nu de overeenkomst is gesloten, ligt vast dat het minimumloon in Griekenland met 22 procent omlaag gaat. Jonge werknemers leveren daarnaast 32 procent van hun salaris in, en van de 800.000 ambtenaren verdwijnen er 150.000. Banken en pensioenfondsen worden al 70 procent gekort op hun staatsobligaties, wat een bezuiniging van honderd miljard oplevert.

Griekse pensioenen knelpunt in onderhandelingen

Vanochtend waren de betrokken partijen vlakbij een akkoord, op één punt na. Vermoedelijk waren bezuinigingen op de Griekse pensioenen het grootste knelpunt tijdens de nachtelijke vergadering. De Griekse conservatieve partijleider Antonis Samarás weigerde tot dusver namelijk één element van het document vol bezuinigingen te ondertekenen: een besparing in bepaalde pensioenen van 300 miljoen. Later vandaag komen Europese ministers van Financiën bij elkaar om te spreken over de pensioenen.

In ruil voor nieuwe noodhulp van 130 miljard euro van de trojka, de Europese Centrale Bank, de EU en het IMF, kreeg Griekenland de opdracht om een reeks aan nieuwe en strenge bezuinigmaatregelen te treffen. De Grieken zouden al weken geleden een akkoord bereikt moeten hebben, maar dit liep week na week vertraging op. Eerder deze week lieten diverse Europese leiders doorschemeren dat de euro ook zonder Griekenland kan.

Niet alleen de noodlening aan de Grieken stond op de agenda, ook is er overlegd over een overeenkomst met private kredietverleners over het afwaarderen van de Griekse schuldenlast.

Draghi doet nog geen afstand van winst staatsobligaties

Mario Draghi, hoofd van de Europese Centrale Bank heeft in navolging van het nieuwe akkoord nog niet willen verklaren of de bank een bijdrage zal leveren aan Griekenland door afstand te doen van voorgaande winsten op Griekse staatsobligaties. Dit verklaarde Draghi vanmiddag direct nadat hij besloot de rente op 1,0 procent te houden.

Ambtenaren opperden eerder de mogelijkheid om alle winst die de ECB heeft gemaakt op de obligaties af te dragen aan Griekenland. De bank heeft deze voor extreem lage prijzen aangeschaft, maar wilde ook eerder niet ingaan op dit voorstel. Op de vraag waarom de centrale bank geen verlies accepteert op Griekse obligaties, schrijft correspondent Caroline de Gruyter vandaag het volgende in NRC Handelsblad:

“De ECB, die Griekse obligaties aanschafte om euroregeringen te helpen, voelt zich bekocht. Toch is er geen andere weg. Het Europees verdrag verbiedt directe afschrijvingen. Nu wordt gekeken naar constructies waarbij Griekenland, via het noodfonds, die obligaties voor een zacht prijsje van de ECB terugkoopt. Maar om dat te doen, heeft Griekenland geld nodig. Het EFSF moet dat aan Athene lenen. Dus moet er tóch extra geld naar het fonds. Nederland blokkeert dat. Het kan een interessante nacht worden.”

Onderhandelingen tussen Athene en banken onderbroken

De gesprekken tussen de coalitiepartijen zijn de afgelopen week herhaaldelijk uitgesteld, om tijd vrij te maken voor onderhandelingen met de trojka. De onwil in Athene om te bezuinigen is groot gebleken. Politieke partijen lijken niet alleen het landsbelang voor ogen te hebben, maar maken ook electorale afwegingen.

In april worden verkiezingen gehouden, maar coalitie- en oppositiepartijen steggelen over het al dan niet verzetten van de stembusgang. Bovendien speelt mee dat de partijen onderling verdeeld zijn over de vraag waar het zwaartepunt van de nieuwe bezuinigingen moet komen te liggen.

De Griekse regering heeft echter nauwelijks nog bewegingsruimte. In maart moet Griekenland 14,5 miljard euro aan aflopende obligaties terugbetalen. Zonder de nieuwe noodlening kan het land niet aan deze verplichtingen voldoen en is een bankroet onafwendbaar. Dat betekent tegelijk een vertrek van Griekenland uit de eurozone.