Geminacht maar bepalend voor India

De Indiase deelstaat Uttar Pradesh, gaat stemmen. De uitkomst is bepalend voor de nationale politiek. Neemt een nieuwe telg van de Nehru-dynastie de leiding over?

An Indian woman adjusts the cap of her child as she waits in a queue to cast her vote, in Ayodhya, India, Wednesday, Feb. 8, 2012. Residents in India's largest state began voting Wednesday in a monthlong local election with repercussions for the whole nation. The state of Uttar Pradesh is so large, with 200 million people, that voting is spread over seven phases and will last until March 3. Results will be declared March 6. (AP Photo/ Manish Swarup) AP

Veel ontwikkelde Indiërs laten zich vaak laatdunkend uit over de arme Indiase deelstaat Uttar Pradesh, met zijn 200 miljoen inwoners – meer dan Brazilië – veruit de volkrijkste deelstaat van het land. In hun ogen vormt UP een blok aan het been, dat hun ideaal van een ‘shining India’ verstoort.

Toch zijn aller ogen, vooral die van de politici, de komende weken op Uttar Pradesh gericht, omdat daar verkiezingen worden gehouden. De eerste van zeven rondes was gisteren. De einduitslag, die op 6 maart wordt verwacht, is van grote invloed op de politieke verhoudingen in het land.

Niet alleen herbergt UP, zoals het meestal kortweg door de Indiërs wordt genoemd, een kolossaal reservoir aan armen, het blijft economisch gezien ook ver achter op meer dynamische deelstaten in het zuiden en westen van India. UP blijft kampen met felle kastentegenstellingen, een kloof tussen hindoe’s en de moslimminderheid, diep gewortelde corruptie en aanhoudende conflicten over de verdeling van de beperkte openbare middelen tussen de verschillende belangengroepen

De uitslag in UP kan leiden tot een wisseling aan de top van de nationale regering in New Delhi. Als de regerende Congrespartij het goed doet, neemt de kans toe dat een nieuwe telg van de roemruchte Nehru-dynastie, de 41-jarige Rahul Gandhi, de uitgebluste premier Manmohan Singh (79) opvolgt. Daarmee zou hij in de voetsporen treden van zijn vader Rajiv, zijn oma Indira en zijn overgrootvader Jawaharlal Nehru. Zijn moeder, Sonia Gandhi, is nu nog leider van de Congrespartij, maar na een medische behandeling, vermoedelijk voor kanker, lijkt haar politieke loopbaan voorbij.

Rahul Gandhi is al zeven jaar parlementslid voor een district in UP en hij heeft zeer intensief campagne gevoerd in de deelstaat om zijn partij meer zetels te bezorgen dan in 2007, toen de oogst in het regionale parlement tot een treurige 22 zetels (van de 403) beperkt bleef. Tegen hem werkt echter dat het aanzien van Singhs regering onder de Indiase bevolking door een reeks corruptieschandalen is aangetast. Een nieuwe klap voor de regering vormde het vonnis van het Hooggerechtshof vorige week dat de regering de toekenning van licenties voor mobiele telefonie overnieuw moet doen. Bij een eerdere poging werd de schatkist voor miljarden euro’s benadeeld.

Grote winnares in UP in 2007 was Mayawati, de leider van de BSP, een partij voor de onderkant van de samenleving. Al jaren vormt ze als dochter uit de ‘onaanraakbare’ groep van de leerlooiers het symbool van de onweerstaanbare opkomst van de 'dalits', de kastelozen. Hoewel ze nog altijd wordt aanbeden door miljoenen armen, lijkt een meerderheid dit keer echter op haar uitgekeken.

Mayawati heeft zich de laatste jaren vooral onderscheiden door zich vol te hangen met diamanten en parken aan te leggen met meer dan levensgrote beelden van onder meer haarzelf. Dat de deelstaat nog altijd zoveel economische problemen kent, schrijft ze op het conto van de nationale regering in New Delhi.

Een andere partij, die veel aanhang geniet bij minvermogenden is de SP, die hoge ogen gooit om de volgende regering in Uttar Pradesh te leiden. Net als bij de BSP van Mayawati is het een partij met sterke wortels in de deelstaat maar nauwelijks aanhang daarbuiten. Corruptieschandalen hebben echter ook haar populariteit verminderd.

Voor de nationale verhoudingen is verder van belang hoe de BJP, de nationalistische hindoepartij, het er afbrengt. De partij heeft de bouw beloofd van een nieuwe tempel in Ayodhya op de plaats van een verwoeste moskee. Dit is een kwestie die in de jaren ’90 al voor grote onrust zorgde en de animositeit tussen hindoes en de moslimminderheid sterk aanwakkerde. Het is echter de vraag of de partij met dit langzamerhand nogal versleten onderwerp nog veel steun weet te werven. In het algemeen maakt de BJP, in New Delhi nog altijd de belangrijkste oppositiepartij, een weinig trefzekere periode door. Tot vreugde van de Congrespartij.

    • Floris van Straaten