Geen Elfstedentocht: ijs niet dik genoeg, vooruitzichten te slecht

Er komt voorlopig geen Elfstedentocht. Dat heeft Wiebe Wieling, voorzitter van de vereniging De Friesche Elf Steden, gisteravond op een persconferentie gezegd. Het ijs is op het grootste gedeelte van de route niet dik genoeg om de ‘Tocht der Tochten’ te kunnen houden.

Wieling zei dat het een moeilijk, maar unaniem besluit is geweest van alle 22 rayonhoofden die gisteravond in Leeuwarden bij elkaar kwamen. Het ijs is op veel plaatsen zo’n 10 tot 11 centimeter dik, maar dat is nog niet de 15 centimeter die op de gehele route nodig is. Op sommige plekken is het ijs maar 8 à 9 centimeter of er is sprake van een „zeer slechte ijskwaliteit”, aldus Wieling.

Wieling zei niet vooruit te willen lopen op het houden van de Elfstedentocht later deze maand. Hij zei dat er tot aanstaande zondag „geen verbetering” wordt verwacht wat betreft de vorst. Vanaf zondag gaat het dooien. Pas gistermiddag realiseerde Wieling zich dat een Elfstedentocht er voorlopig niet in zit. Gisteren is er op veel plekken zelfs ijs verloren, aldus de voorzitter.

Wieling zei dat de rayonhoofden er alles aan hebben gedaan om de Elfstedentocht mogelijk te maken. Zo zijn er enkele alternatieve routes verkend, maar bleek geen van deze routes haalbaar. Hij benadrukte dat alle besluiten van de rayonhoofden unaniem zijn genomen. „Veiligheid is voor ons net zo belangrijk als de wens om die tocht te organiseren”, zo zei Wieling. „We blijven zitten met een gevoel van frustratie, maar zijn ook ontzettend trots op wat we met elkaar aan energie hebben gemobiliseerd in deze periode.”

Door de aanhoudende strenge vorst is Nederland al dagenlang in de ban van een mogelijk nieuwe Elfstedentocht. In januari 1997 vond de laatste editie plaats.

Schaatsminnend Nederland moet nu hopen dat er een nieuwe vorstperiode aanbreekt. 1985 geldt daarbij als voorbeeld. De Elfstedentocht werd dat jaar op 21 februari geschaatst. Een maand eerder was de tocht nog afgelast. Maar er volgde wonderwel een nieuwe vorstperiode, waardoor de Elfstedentocht alsnog verreden kon worden. NRC