‘Eurozone beslist vandaag niet over Griekenland’

Caption: Pedestrians pass next to a beggar in the northern Greek port city of Thessaloniki, on Thursday, Feb. 9, 2012. Greece has reached a tentative agreement on new austerity cuts demanded by creditors to release a euro130 billion ($173 billion) bailout, hours before a crucial meeting of finance ministers in Brussels, Prime Minister Lucas Papademos' office said Thursday. (AP Photo/Nikolas Giakoumidis) Voetgangers lopen langs een dakloze vrouw op de straten van havenstad Thessaloniki. Vandaag bereikte de Griekse regering een overeenkomst met de trojka over het ontvangen van 130 miljard aan noodsteun. Foto AP / Nikolas Giakoumidis

De ministers van Financiën van de eurozone zullen vanavond in Brussel nog geen beslissing nemen over de verstrekking van de tweede noodlening aan Griekenland. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zojuist laten weten, meldt persbureau AFP.

Vanmiddag sloten de Griekse leiders in Brussel een overeenkomst met de Europese Unie en het IMF over een pakket bezuinigingen in ruil voor nieuwe miljardensteun. Daarin werd bepaald dat het minimumloon in Griekenland met 22 procent wordt verlaagd, dat jonge werknemers 32 procent van hun salaris in moeten leveren en dat er van de 800.000 ambtenaren er 150.000 zullen verdwijnen. Daarnaast worden de banken en pensioenfondsen al 70 procent gekort op hun staatsobligaties, een bezuiniging die Athene honderd miljard oplevert.

Het akkoord werd daarna goedgekeurd door zowel de Griekse minister van Financiën als premier Lucas Papademos, meldt persbureau AFP. De Griekse regering overlegt nog met het Internationaal Monetair Fonds over de laatste details voor het verkrijgen van de beloofde financiële noodsteun. Uit onvrede met het bereikte akkoord diende de Griekse staatssecretaris Yannis Koutsoukos vanmiddag zijn ontslag in. De politicus van de socialistische PASOK-partij liet in een brief aan de premier weten de bezuinigingen “moeilijk” en “pijnlijk voor het volk” te vinden.

    • Hans Klis