EU sceptisch over overeenkomst Griekenland

Niet lang nadat bekend werd dat Griekenland een overeenkomst gesloten had met de Europese Unie en het IMF over een pakket bezuinigingen in ruil voor nieuwe miljardensteun, liet de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble weten twijfels te hebben of deze deal wel ver genoeg gaat.

Dat meldt persbureau AP. Volgens Schäuble moet Griekenland mogelijk nog meer bezuinigingen doorvoeren om in aanmerking te komen van de 130 miljard euro aan noodsteun van de trojka - de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds. Vanmiddag werd Athene het met de trojka eens dat het minimumloon in Griekenland met 22 procent omlaag gaat. Jonge werknemers daarnaast 32 procent van hun salaris inleveren, en van de 800.000 ambtenaren er 150.000 verdwijnen.

Volgens Schäuble is de overeenkomst met Griekenland nog lang niet in het stadium dat alle eurolanden hun handtekening eronder willen zetten. Duitsland is de drijvende kracht achter de eurozone, vanwege de grote economie heeft het veel macht in de besluitvorming rond de bestrijding van de schuldencrisis. Eerder vanmiddag liet Schäuble dan ook al weten dat vanavond, tijdens de ontmoeting van alle Europese ministers van Financiën in Brussel, er nog geen akkoord bereikt zal worden over de toekenning van de Griekse noodsteun.

De NOS meldt dat minister van Financiën Jan Kees De Jager bij aanvang van de top in Brussel er eerst gecontroleerd moet worden of Griekenland voldoet aan de voorwaarden voor het ontvangen van noodsteun. De voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker zei hetzelfde voor aanvang van de top, er zouden nog “te veel onzekerheden” zijn om akkoord te gaan met het plan.

Voor Griekenland is het essentieel dat het de noodhulp voor 20 maart ontvangt, om zo 14,5 miljard aan schulden te kunnen betalen op obligaties. Krijgt het de steun niet dat kan het uitlopen op een faillissement en mogelijk een vertrek uit de eurozone, een maatregel die pas sinds kort bespreekbaar is gemaakt binnen de monetaire unie.

    • Hans Klis