Engelsen zonder ster, aanvoerder én coach

Fabio Capello vertrekt als bondscoach van het Engelse elftal. Hij is boos dat de bond John Terry wegens vermeend racisme zijn aanvoerdersband heeft afgenomen.

Geen aanvoerder, geen sterspeler en sinds gisteren ook geen bondscoach. De voorbereiding van de Engelsen, vier maanden voor het EK in Polen en Oekraïne, verloopt op zijn zachtst gezegd chaotisch. De Italiaan Fabio Capello stapte gisteravond op, na een gesprek met de Engelse voetbalbond (FA).

Hij kon ook nauwelijks anders, na zijn publieke ruzie eerder deze week met de FA over het besluit John Terry diens aanvoerdersband te ontnemen. De verdediger wordt verdacht van racistische opmerkingen. De Chelsea-aanvoerder zou vorig najaar Anton Ferdinand van Queens Park Rangers hebben uitgescholden. In juli moet Terry voor de rechter verschijnen.

Een woedende Capello liet zondagavond op de Italiaanse tv weten: „Ik ben het er absoluut niet mee eens.” Hij zou niet gekend zijn in de beslissing, en vindt dat Terry aanvoerder moet blijven tot hij schuldig wordt bevonden. Gisteren kwamen de FA en Capello niet tot elkaar.

Vier jaar geleden werd hij nog met gejuich ontvangen. Met zijn no-nonsense houding, en zijn streven naar rust en discipline zou hij de oplossing zijn voor het Engelse probleem: geweldige spelers, maar nooit een zege of zelfs een finaleplaats op een EK of WK. De Engelsen wachten al 46 jaar op een hoofdprijs. In 1966 wonnen ze in eigen land de wereldtitel.

Oud-international Capello had zich bewezen als toptrainer van onder meer AC Milan, waarmee hij vier landstitels en de Champions League won. Het enige probleem was dat hij geen Engels sprak.

Maar ook met zijn geroemde tactisch inzicht – en bijbehorende salaris van 6 miljoen pond (7,14 miljoen euro) per jaar – wist hij van Engeland geen kampioen te maken. Al deed hij het met 28 gewonnen wedstrijden beter dan zijn voorgangers Steve McClaren en Sven-Göran Eriksson. De spelers klaagden dat de bondscoach hen niet inspireerde. Het was dan ook geen verrassing dat hij na het EK zijn contract niet zou verlengen.

De zoektocht naar een nieuwe trainer is al begonnen. En de FA moet snel handelen: over drie weken speelt Engeland op Wembley een oefeninterland tegen Nederland. Vooralsnog dus zonder bondscoach, en zonder aanvoerder. En over vier maanden begint het EK in Polen en Oekraïne, waarop sterspeler Wayne Rooney in elk geval de eerste groepsduels ontbreekt wegens natrappen naar een tegenstander. Wie de FA ook als bondscoach benoemt, de voorbereiding op het EK zal kort zijn.

De speculaties over Capello’s opvolging begonnen gisteren al. Meest genoemd werd Harry Redknapp, de populaire clubcoach van Tottenham Hotspur. Hij werd gisteren na een lange rechtszaak onschuldig bevonden aan belastingontduiking. Rooney twitterde gisteren: „Harry Redknapp for me.” En tabloid The Sun kopte vandaag: „‘Arryvederci. Now give it to Redknapp.

Ook genoemd: Guus Hiddink. Sky Sport meldde gisteren dat de Nederlander wel benaderd zou willen worden. Die kans lijkt klein. De FA liet vorige zomer, na het teleurstellende WK in Zuid-Afrika, weten dat zij na Capello weer een bondscoach uit eigen land wil.

Later vanmiddag zou de bond met een verklaring komen. Waarschijnlijk wordt oud-international Stuart Pearce, trainer van Jong Engeland, benoemd tot interim-bondscoach.

    • Titia Ketelaar