‘Eigenaar ’t Hofnarretje ligt dwars bij schadevergoeding’

Het gebouw van 't Hofnarretje eerder dit jaar. Inmiddels heet het kinderdagverblijf De Vlinderheuvel. NRC / Maurice Boyer Het gebouw van 't Hofnarretje eerder dit jaar. Inmiddels heet het kinderdagverblijf De Vlinderheuvel. NRC / Maurice Boyer

Ouders van kinderen die misbruikt zijn door Robert M. hebben nog geen enkel zicht op een schadevergoeding.

Advocaat Richard Korver, die een groot aantal ouders bijstaat, zei dat vanavond bij RTL Nieuws dat dit komt doordat Albert Drent, de voormalige eigenaar van ’t Hofnarretje, het kinderdagverblijf waar M. tweeënhalf jaar werkte, dwarsligt.

Eind vorig jaar kwam het misbruik van tientallen kinderen door M., inmiddels bekend als de Amsterdamse zedenzaak, aan het licht. De schade voor zijn cliënten is volgens Korver groot. Sommige mensen zouden bijvoorbeeld zijn verhuisd, omdat ze in de buurt van de crèche woonden en er niet konden blijven. Anderen zijn ziek geworden, hebben vrijgenomen van hun werk of zouden zelfs hun baan zijn kwijtgeraakt omdat ze geen oppas konden vinden.

Korver stelde in mei de toenmalige eigenaar van kinderdagverblijf ’t Hofnarretje Albert Drent aansprakelijk en vroeg hem naar zijn aansprakelijkheidsverzekeraar. Drent zou voorlopig niets erkennen, omdat hij zich afvraagt of Korver wel optreedt namens de ouders van de slachtoffers. “Dat doet argwaan rijzen”, vindt de advocaat. “Dit heeft alle schijn van een vertragingstactiek.”

De advocaat van Drent, Benito Boer, zei tegen RTL Nieuws dat het probleem is dat Korver geen informatie geeft over de slachtoffers voor wie hij optreedt. “Ook hebben wij niet gehoord wat voor schade er zou zijn en wat de relatie van die schade is tot Albert Drent. Er moet eerst maar eens een deugdelijke aansprakelijkheidsstelling zijn voordat we hem in contact brengen met de verzekeraar.”

Eind januari werd bekend dat ’t Hofnarretje een nieuwe eigenaar heeft gevonden. Jipke van ’t Veen, de nieuwe eigenaar, heeft het kinderdagverblijf aan de Van Woustraat de nieuwe naam Tuintjes Zuid gegeven. De gemeente Amsterdam staat positief tegenover de overname, meldt persbureau Novum.

    • Hans Klis