diversen

Dichter Ellen Deckwitz Foto Bram Budel

Meester / Gezel

De meester die één op één het vak leert aan zijn gezel. Dat is al eeuwenlang een beproefde methode, ook voor musici. Maar hoe zorg je dat je geen kopie wordt van je leraar? Daarover gaat de serie Meester / Gezel. Leraar en leerling samen op het podium georganiseerd door de Radboud Universiteit Nijmegen. In elk programma deelt een meester van het Koninklijk Conservatorium het podium met gezellen in de slotfase van hun opleiding. Daarnaast vertellen wetenschappers over relatie tussen meester en gezel. 13 februari staat violiste Vera Beths op het podium samen met haar meest talentvolle studenten van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag. Filosoof Jean-Pierre Wils leidt de avond in met de vraag wat authenticiteit is. 13 feb, 20.15. Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen. www.keizerkarelpodia.nl

Happy Chaos

Volgens de organisatoren van debatorganisatie Happy Chaos is er in tijden van crisis momentum voor verandering. Maar wat is dan die economie van de toekomst? Een avond met onder andere financieel geograaf Ewald Engelen, milieuonderzoeker Klaas van Egmond, theaterduo De Gebroeders Fretz en 700 studenten. 15 feb,19.30 uur. Stadschouwburg, Amsterdam. www.happychaos.nl

Overlevers

Ter gelegenheid van de geboortedag van Charles Darwin geeft evolutie-expert Chris Stringers 12 februari een lezing in het Auditorium van Naturalis. Stringers reconstrueert de omzwervingen van onze voorouders tot in detail. Hoe komt het dat wij de enige mensachtigen op aarde zijn? Zijn onze voorouders steeds apart van elkaar geëvolueerd, of hebben ze elkaar ooit ontmoet? Stroomt er misschien zelfs neanderthalerbloed door onze aderen? Verrassende uitkomsten van DNA-onderzoek leiden tot nieuwe vragen. Stringer laat zijn licht schijnen op de factoren die vermoedelijk tot de evolutie van de moderne mens leidden, maar die mogelijk ook ten grondslag lagen aan het verdwijnen van andere mensensoorten.

Paleontoloog John de Vos leidt vervolgens een discussie met het publiek. 12 feb, 15 uur. Naturalis, Leiden. www.naturalis.nl

Niet drinken maar dansen

De Houten Broek biedt regelmatig een podium voor de kunst van het gesproken woord. 12 februari is die eer aan dichter Ellen Deckwitz, winnaar van het Nederlands kampioenschap Poetry Slam en schrijver van de bundel De Steen Vreest Mij. Onder de titel Niet drinken, maar dansenhoudt zij een betoog over de relatie tussen bewegen en denken. Ze vraagt zich daarin af wat de meeste vruchtbare gedachten losmaakt. Met een vocale bijdrage van vrouwenkoor Bianca C. 12 feb, 17 uur. Geertekerk, Utrecht. www.indehoutenbroek.nl

Liefdesfilms op Vlieland

De Leeuwarder Courant organiseert rond Valentijnsdag een romantisch filmweekend op Vlieland. In samenwerking met Podium Vlieland, het filmhuis in de Dorpsstraat, worden van 10 tot en met 12 februari zes films vertoond. Het thema van het minifilmfestival is ‘Liever de liefde'. 10 t/m 12 feb, Podium Vlieland. www.podiumvlieland.nl.