De twaalf politieke slachtoffers van de financiële crisis

Greek Prime Minister George Papandreou (R) embraces Luxembourger Prime Minister Jean-Claude Juncker (C) under the look of Italian Prime Minister Silvio Berlusconi during a working session of the European Council at the Justus Lipsius building, EU headquarters in Brussels, on October 26, 2011. The European Commission called on eurozone leaders to deliver a "credible" response to the debt crisis at a crunch summit today as they are scheduled to announce in Brussels a plan to boost confidence in the eurozone after months of indecision and uncertainty. The EU is trying to prevent a full-blown Greek default and limit contagion within the eurozone after Ireland and Portugal also required bailouts and Italy begins to look vulnerable. AFP PHOTO/ ERIC FEFERBERG Twee politieke slachtoffers van de crisis samen met de voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker (M); Silvio Berlusconi (L) en George Papandreou (R). Foto AFP / Eric Feferberg

Als de wereldwijde financiële crisis een voetbalwedstrijd was, zou de internationale politiek al met twaalf doelpunten achter staan. Tot nu toe kostte de aanhoudende economische problemen evenveel politieke slachtoffers. Foreign Policy zette hen op een rij.

In 2009 mocht de IJslandse premier Geir Haarde als eerste met zijn kabinet het veld ruimen nadat de IJslandse bankensector instortte onder het gewicht van de kredietcrisis.

Maar ook mochten de regeringen van onder andere Hongarije, Litouwen en natuurlijk Italië en Griekenland hun plek op het pluche inruilen voor de oppositie of een vervroegd politiek pensioen. Bekijk hier het overzicht.

    • Hans Klis