Commissarissen Ajax treden af

De raad van commissarissen van Ajax is bereid op korte termijn af te treden zodra opvolgers zijn gevonden. Dat maakte de Amsterdamse club vanmiddag bekend.

Daarmee komt een einde aan het conflict tussen Johan Cruijff en de vier andere commissarissen Ajax dat escaleerde nadat het viertal zonder medeweten van Cruijff diens rivaal Louis van Gaal had voorgedragen als algemeen directeur van de club.

„Het aftreden zal gefaseerd moeten geschieden, in verband met contractuele bepalingen en financiële belangen die de vennootschap van Ajax raken”, meldt Ajax in een persbericht.

Het Amsterdamse gerechtshof verbood dinsdagochtend de benoemingen van directieleden Van Gaal en Martin Sturkenboom, waarmee het draagvlak voor president-commissaris Steven ten Have en zijn drie medestanders in de raad van commissarissen weg was. Supportersverenigingen en de vereniging Ajax – meerderheidsaandeelhouder van NV Ajax – hadden alle commissarissen verzocht op te stappen.

Cruijff en tien jeugdtrainers werden door het hof in hoger beroep op het belangrijkste punt in het gelijk gesteld. Het was volgens het hof „aannemelijk” dat de overige commissarissen bij de besluitvorming rond Van Gaals benoeming een „vooropgezet plan” hadden om Cruijff buitenspel te zetten. Cruijff leeft al jaren in onmin met Van Gaal.

De geplande aandeelhoudersvergadering gaat morgen niet door. Op de agenda stond een stemming over het vertrouwen in de raad van commissarissen.

Omdat de raad van commissarissen nu niet tot aftreden gedwongen hoeft te worden via een vertrouwensstemming en een procedure bij de Ondernemingskamer, kan de vereniging Ajax zelf op zoek naar nieuwe commissarissen. Wel moet de huidige raad van commissarissen de opvolgers benoemen. De bestuursraad, onder leiding van voorzitter Hennie Henrichs, kan kandidaat-commissarissen voordragen. Er hebben zich volgens ingewijden nog geen kandidaten aangediend.