China en Rusland

Zowel Rusland als China wil geen internationale inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Hun passieve instemming met ingrijpen in Libië – door zich in de Veiligheidsraad te onthouden van stemming – was een vergissing, zoals zij nu zeggen. Daarnaast speelt nog een onuitgesproken angst mee dat zij zelf met externe bemoeienis worden geconfronteerd. Rusland wil geen pottenkijkers bij het eigen harde optreden in Tsjetsjenië, en beschuldigt het Westen ervan de hand te hebben in de aanhoudende demonstraties tegen premier Poetin. China wil de handen vrij hebben in Tibet en in het conflict met de opstandige Oeigoeren. Bovendien heeft ook China met regelmatige protesten van ontevreden burgers te maken. Voor Rusland komt daar nog bij dat het een lange traditie heeft van vriendschap met het Syrische regime, waaraan het wapens blijft leveren.