BNG Nieuwe Literatuurprijs voor Jan van Mersbergen

De BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011 gaat naar schrijver Jan van Mersbergen. Dat heeft juryvoorzitter Mirjam Salet zojuist in de Amsterdamse Stadsschouwburg bekendgemaakt. Jan van Mersbergen (1972) krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre, dat bestaat uit zes romans. De jury, die naast Salet (burgemeester van Spijkenisse) bestond uit jonge recensenten, schrijft over het vorig najaar

Jan van Mersbergen. Foto Bas Czerwinski

De BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011 gaat naar schrijver Jan van Mersbergen. Dat heeft juryvoorzitter Mirjam Salet zojuist in de Amsterdamse Stadsschouwburg bekendgemaakt.

Jan van Mersbergen (1972) krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre, dat bestaat uit zes romans. De jury, die naast Salet (burgemeester van Spijkenisse) bestond uit jonge recensenten, schrijft over het vorig najaar verschenen Naar de overkant van de nacht:

De lezer zit in deze dwingende, goed opgebouwde roman 175 pagina’s lang opgesloten in het hoofd van Ralf en zijn rondrazende dronkemansgedachten. Naar de overkant van de nacht is gezet in die typische, stugge en robuuste Van Mersbergenstijl. Net als in zijn roadnovel Morgen zijn we in Pamplona en het van woede zinderende De macht over het stuur kiest Van Mersbergen hier weer voor een sterke, zwijgzame man als hoofdpersonage, die blijkt te beschikken over een verrassend rijk gevoelsleven.


Wegens het naderende carnaval (21 februari is het Vastenavond) verscheen er gisteren (Van Mersbergen: “Hoe trots kun je een schrijver maken?”) nog een ballade op zijn roman, uitgevoerd door een Venlos mannenkoor:

De BNG Nieuwe Literatuurprijs, groot 15.000 euro, wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandstalige auteur van maximaal veertig jaar oud, die twee of meer literaire prozawerken heeft gepubliceerd, maar die nog niet is doorgebroken. Bovendien moet de schrijver in het afgelopen kalenderjaar een roman hebben gepubliceerd. De prijs werd eerder toegekend aan Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

Van Mersbergen werd in 2005, 2007 en 2009 al genomineerd. Dit jaar waren de overige genomineerden Miquel Bulnes (Het bloed in onze aderen), Anne-Gine Goemans (Glijvlucht), Henk van Straten (Superlul en Salvador), David Pefko (Het voorseizoen) en Maartje Wortel (Half mens).

Van Mersbergen (hier zijn weblog, hier op Twitter) debuteerde in 2001 met de roman De grasbijter. Daarna volgden De macht over het stuur, De hemelrat, Morgen zijn we in Pamplona en Zo begint het. Over Naar de overkant van de nacht (hier te koop) werd Van Mersbergen geïnterviewd door LezenTV. Hij vergelijkt het boek daar met een ‘roes’:


Naar de overkant van de nacht kan nog meer prijzen winnen. Zo staat het boek op de longlist van de Libris Literatuurprijs.