Bijgeloof of niet, VVV speelt na achttien verloren uitduels niet meer in het zwart

VVV, hekkensluiter in de eredivisie, hoopt degradatie te ontlopen door de rest van het seizoen in een nieuw uittenue te spelen. De Venlose club heeft een dubieus record: achttien uitwedstrijden op rij gingen verloren. Ze werden allemaal gespeeld in het zwart.

Soms gingen VVV maar net ten onder. Vaak zonder ook maar kans te hebben gemaakt op een gelijkspel. Het doelsaldo van de uitduels is veelzeggend: 10 voor, 55 tegen.

VVV-voorzitter Hai Berden zag onlangs een discussie bij het tv-programma Voetbal International over een mogelijk zwart uittenue van het Nederlands elftal. „Daar waren deskundigen in de uitzending op tegen. Toen realiseerde ik me dat onze club in het zwart nog geen enkele punt heeft gehaald.”

Berden realiseert zich dat een nieuw tenue riekt naar bijgeloof. „Maar voetbal is voor 90 procent emotie. Alles waar spelers een goed gevoel bij hebben kan helpen om de zo nodige punten te pakken.”

Er werd bij aanvang van het seizoen 2010-2011 voor zwart gekozen, omdat het ook de kleur is van de broeken bij thuiswedstrijden. „Ook leverde het prachtige shirts op. Ook buiten het veld”, zegt Berden.

Sinds de zomer van 2010 behaalde VVV in uitduels vier punten: een 4-1 uitzege in Tilburg bij het intussen gedegradeerde Willem II en een 2-2 gelijkspel in Almelo tegen Heracles. Beide duels vonden eind 2010 plaats en beide keren speelde VVV niet in het zwart, maar in het geel.

Maar het gele (thuis)shirt is evenmin garantie voor succes. Zaterdag droegen de VVV’ers in Rotterdam geen zwart en verloren ze met 3-1 bij Excelsior.