beeldende kunst

Six Yards Guaranteed

Afrikaanse stof van Vlisco

De tentoonstelling Six Yards Guaranteed Dutch Design is een hommage aan Vlisco in Helmond. Al meer dan honderd jaar levert het stoffenbedrijf Dutch Wax stoffen aan de West- en Centraal-Afrikaanse markt die uiteindelijk regelmatig hun weg vinden naar de internationale mode, beeldende kunst en fotografie. De tentoonstelling slingert associatief langs foto’s van het openbare leven, waar in Afrika kleur en lifestyle op straat liggen en weer terugkeren in kunst. Met Vlisco als kapstok weten de samenstellers, het kunstcollectief Suze May Sho, Nederlandse en Afrikaanse kunst te mengen met politiek en geschiedenis. En dat alles zonder gedoe over etniciteit. Met als onderliggende boodschap: kijk eens voorbij de Europese grenzen. t/m 6 mei. Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. www.mmkarnhem.nl

Cellules van Absalon

De Israëlische kunstenaar Absalon (geboren als Meir Eshel) werd bekend met zijn Cellules: wit geschilderde houten wooncellen voor zes wereldsteden: Tokio, New York, Tel Aviv, Parijs, Zürich en Frankfurt. Museum Boijmans Van Beuningen toont een selectie van deze wooncellen tezamen met meubels, tekeningen, foto’s en films die eraan vooraf gingen. In zijn kunstwerken verbeeldt Absalon zijn woede en zijn verlangen naar geborgenheid en veiligheid. Begin jaren negentig besloot Absalon in zijn Cellules te gaan wonen, verspreid over verschillende grote steden. Maar dat plan werd nooit uitgevoerd omdat Absalon kort daarna op 28-jarige leeftijd overleed. 11 feb t/m 13 mei. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam www.boijmans.nl

Gaultier

Kunsthal Rotterdam toont een overzicht van de modeontwerpen van Jean Paul Gaultier. Met meer dan honderdtwintig originele ontwerpen, video’s van modeshows, concerten, dansvoorstellingen, films en videoclips, tekeningen en foto’s. Bij Gaultier vervagen de grenzen tussen het ‘vrouwelijke’ en ‘mannelijke’. Voor zijn collecties laat hij zich inspireren door vele culturen, vanuit Afrika en India tot Rusland en Mexico. Hij haakt aan bij bestaande subculturen als de Franse existentialisten, joodse Rabbijnen, Engelse White Trash en de wereld van matrozen. Beroemd zijn de subversieve en uitbundige ontwerpen zoals de korsetten met puntige behacups voor grootheden als Madonna en Lady Gaga.

Varkens, wol en vlas

Wat kun je van de wol van één schaap maken? Welke producten worden van één varken gemaakt of wat levert één kavel vlas precies op? Vragen naar de herkomst van producten staan centraal in het werk van ontwerper Christien Meindertsma. Ze vindt dat de consument te veel is vervreemd van de oorsprong van de dagelijkse dingen. Vanuit haar onderzoek ontstaan nieuwe producten, waarbij ze vaak ambachtelijke en lokale bedrijven betrekt. Het Textielmuseum Tilburg toont de eerste grote solotentoonstelling met het werk van Meindertsma.

11 feb t/m 3 juni, Audax/Textielmuseum, Tilburg. www.textielmuseum.nl

Water en de Nederlanders

Met 120 kunstwerken laat de Kunsthal Rotterdam in de tentoonstelling, Zoet& Zout, water en de Nederlanders, onze verbondenheid met het water zien. Historische topstukken van oude meesters als Willem Maris en Salomon van Ruysdael worden afgewisseld met werken van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg en Edgar Fernhout, en hedendaagse kunstenaars als Marijke van Warmerdam en Daniëlle Kwaaitaal. 14 februari t/m 10 juni 2012, Kunsthal, Rotterdam. www.kunsthal.nl