BBC wil meer oude vrouwen op televisie

De BBC toont niet genoeg oudere vrouwen op televisie. Zij zijn vooral afwezig tussen de bekende gezichten van de grote actualiteitenprogramma’s. Dat schrijft BBC-directeur Mark Thompson vandaag in een artikel in Daily Mail.

Thompson reageert op de rechtszaak van oud-presentatrice Miriam O’Reilly (54). Toen zij werd ontslagen bij het programma Country File, won zij een rechtszaak tegen de BBC. De omroep had haar niet mogen ontslaan omdat ze te oud was, oordeelde de rechter. Voor de BBC was dit een wake-up call; een keerpunt in hoe de BBC in de toekomst met dit soort zaken wil omgaan, schrijft Thompson.

Alle tv-zenders, adverteerders en sommige kranten zijn geobsedeerd door jonge vrouwen, schrijft hij. Ook mannen – jong én oud – zijn goed vertegenwoordigd in de media. Oudere vrouwen schitteren door afwezigheid, aldus Thompson. Volgens hem moet juist de BBC als publieke omroep een voorbeeldfunctie hebben in dit soort kwesties.

Achter de schermen bij de BBC is er volgens Thompson wel een revolutie gaande. Vijf van de twaalf BBC-bestuurders zijn nu vrouwen; alle vijf zijn ‘ouder’. Belangrijke BBC-diensten als Radio 4 en BBC 2 hebben vrouwelijke directeuren. Bij BBC News, ooit een exclusief mannenbolwerk, werken tegenwoordig voornamelijk vrouwen. Die feitelijke invloed van vrouwen zou ook meer zichtbaar moeten zijn op het scherm, vindt Thompson.

Het publiek valt het tekort aan oudere vrouwen op tv overigens niet zo op. Thompson wijst op een onderzoek waaruit blijkt dat slechts een derde van de vrouwen van boven de 55 jaar denkt dat er onvoldoende vrouwelijke leeftijdgenoten op televisie zijn. „Die perceptie, en de werkelijkheid erachter, moet veranderen”, aldus Thompson in zijn artikel in Daily Mail.