Arrestatiebevel uitgevaardigd voor afgetreden president Maldiven

Mohamed Nasheed, president van de Malediven, op een foto die eind vorig jaar genomen is. Foto AFP / Ishara Kodikara

Een rechtbank van de Maldiven heeft een arrestatiebevel uitgegeven voor Mohamed Nasheed, de voormalige president van het land die eergisteren openlijk zijn ontslag indiende. De precieze aanklacht is nog niet bekend gemaakt.

De strafrechter eist ook arrestatie van de voormalige minister van Defensie van Nasheed, zo meldt een prominent lid van de Maldivische Democratische Partij vandaag aan persbureau AP. De politie en militairen hadden de jacht al geopend op Nasheed vlak voor hij zijn ontslag aankondigde en zijn taken overdroeg aan zijn vicepresident, Mohammed Waheed Hassan.

In een televisietoespraak meldde Nasheed dinsdag dat als hij aan de macht zou blijven, dat zou uitlopen op geweld. Nasheed beweert nu dat hij door een coup ten val is gebracht en eiste gisteren het onmiddellijke vertrek van Hassan.

‘Veiligheidstroepen vallen aanhangers van Nasheed aan’

Amnesty International meldt vandaag dat veiligheidstroepen in de Maldiven hebben aanhangers van de verdreven president hebben aangevallen, en hen niet hebben beschermd tegen tegendemonstranten. Ook zijn vijf parlementsleden opgepakt.

Amnesty laat weten zeer verontrust te zijn over de ontwikkelingen in de Maldiven, een islamitisch land met zo’n driehonderdduizend inwoners. De organisatie riep de regering van Hassan op de aanvallen te onderzoeken en de vrijheid van meningsuiting in het eilandrijk te waarborgen.

Wekenlange protesten tegen een bevel van Nasheed

Bijna dagelijks gingen inwoners van de eilandengroep in de Indische Oceaan (kaart) de afgelopen weken de straat op om te protesteren tegen het bevel van Nasheed om de hoogste strafrechter van het land, Abdulla Mohamed, te arresteren. De regering beschuldigde de rechter ervan politiek bevooroordeeld en corrupt te zijn.

De betogers kregen bijval van vicepresident Hassan, het hooggerechtshof, de mensenrechtencommissie en het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, die alle eisten dat Mohamed werd vrijgelaten.


Grotere kaart weergeven

    • Annemarie Coevert