Akkoord Griekse bezuinigingen bijna bereikt - vandaag laatste horde?

Een schoenenpoetser voor een gesloten winkel in Athene. Hoewel de crisis Griekenland hard raakt doen de leiders al weken over het bereiken van een akkoord. Foto Reuters / John Kolesidis

Meer dan zeven uur praatten ze gisteren met elkaar, maar aan het eind van de avond kwamen de Griekse politieke leiders nog steeds niet tot een akkoord. Wel is er in hoofdlijnen overeenstemming; de zaak hangt op één kwestie.

Premier Lucas Papademos wilde alleen niet zeggen wat dat enkele punt van meningsverschil nog is. Naar verwachting gaat het om het korten op pensioenen. De trojka, de Europese Centrale Bank, de EU en het IMF, is waar het allemaal om te doen is en de premier zei dan ook direct een telefoontje te gaan plegen. In ruil voor nieuwe miljardensteun van de drie partijen moet Griekenland een reeks aan nieuwe en strenge bezuinigmaatregelen zien te treffen.

Vandaag komen de Europese ministers van Financiën bij elkaar en de bedoeling is dat vóór die tijd ook een akkoord is bereikt over de pensioenen. De nieuwe bezuinigingen leiden in Griekenland tot hevige protesten.

Gisteren kwam naar buiten dat de Europese Centrale Bank bereid zou zijn een deel van de Griekse schuld kwijt te schelden. Onduidelijk is nog in hoeverre dit daadwerkelijk gaat gebeuren en of dit een rol heeft gespeeld in de Griekse bezuinigingsgesprekken gisteren.

De Grieken zouden al weken geleden een akkoord bereikt moeten hebben, maar dit liep telkens vertraging op. Eerder deze week lieten diverse Europese leiders doorschemeren dat de euro ook zonder Griekenland kan.

    • Jules Seegers