Rechter kijkt in Sarko-kas

De Franse voormalige minister van Arbeid Éric Woerth, een oude vertrouweling van president Nicolas Sarkozy, is gisteren in staat van beschuldiging gesteld in een affaire over de financiering van Sarkozy’s verkiezingscampagne in 2007.

De rechtzaak tegen Woerth kan schadelijk zijn voor Sarkozy, die zich naar verwachting volgende week officieel verkiesbaar stelt voor een tweede termijn.

Onderzoeksrechters in Bordeaux verhoorden Woerth gisteren de hele dag en beschuldigden hem van omkoping. Woerth zou, als penningmeester van Sarkozy’s partij UMP, begin 2007 50.000 euro contant hebben ontvangen van Liliane Bettencourt, de schatrijke erfgename van het cosmeticabedrijf l’Oréal. Het geld zou voor Sarkozy’s campage zijn aangewend.

De vermogensbeheerder van Bettencourt, Patrice de Maistre, zou tussenpersoon zijn geweest in de transactie. De Maistre kreeg in 2008, na bemiddeling van Woerth, de prestigieuze Légion d’Honneur uitgereikt. Mogelijk was dit een beloning voor Le Maistre, die op zijn beurt Woerths vrouw in dienst had.

Nu Woerth in staat van beschuldiging is gesteld, zullen de onderzoeksrechters naar verwachting ook de campagneboekhouding van Sarkozy doorlichten. Sinds enkele schandalen in de jaren negentig is partijfinanciering in Frankrijk streng gereguleerd. (AFP)