Ze hebben nog wel even

Polling officers check electronic voting machines (EVM) after collecting them from a distribution centre ahead of state assembly elections in Ayodhya, in the northern Indian state of Uttar Pradesh, February 7, 2012. Elections in five states, including in key states Uttar Pradesh and Punjab, end in early March. REUTERS/Adnan Abidi (INDIA - Tags: POLITICS ELECTIONS) REUTERS

Twee vrouwen en een man controleren de stemcomputers op een stembureau in Ayodhya, India.

Ayodhya ligt in de noordelijke staat Uttar Pradesh, waar nog tot 28 februari verkiezingen worden gehouden voor het deelstaatparlement. Dat die verkiezingen zo lang duren, is geen wonder, want Uttar Pradesh is de staat met de meeste inwoners van India. Als de deelstaat een land zou zijn, zou het met maar liefst 200 miljoen inwoners ’s werelds vijfde land zijn.

Uttar Pradesh is ook een van India’s armste deelstaten. In 2007 verkoos de bevolking een vrouwelijke minister uit de allerlaagste klasse van de bevolking (de Dalit, of onaanraakbaren, die zelfs buiten het kastensysteem vallen) – een primeur.

Deze deelstaatverkiezingen worden op de voet gevolgd in de rest van India. Ze zullen namelijk een barometer zijn voor premier Manmohan Singh en zijn Congrespartij.

Singh, die in mei 2004 aantrad als premier, is de eerste Indiase minister-president die een tweede termijn kreeg na een volle vijfjarige termijn te hebben uitgezeten. Maar sinds zijn tweede termijn in mei 2009 begon, staat zijn regering onder druk door anti-corruptieprotesten en tegenvallende economische groei (waarschijnlijk minder dan 7 procent tijdens de regeerperiode 2011-’12).

Als Singh het slecht doet in de verkiezingen in Uttar Pradesh en de vier andere deelstaten die tot maart verkiezingen houden, zal zijn autoriteit nog verder afnemen. Mogelijk zal de Congrespartij dan besluiten een nieuwe leider aan te wijzen voor de nationale verkiezingen van 2014.

De resultaten van de deelstaatverkiezingen worden verwacht op 4 maart. In Ayodhya hebben ze dus nog even de tijd om de draadjes van de stemcomputers goed te verbinden.