Ivoorkust en Zambia winnen en spelen finale van de Afrika Cup

De spelers van Ivoorkust vierden vanavond hun overwinning op Mali uitbundig. Foto AFP / Franck Fife

Ivoorkust en Zambia spelen zaterdag de finale om de Afrika Cup. In de tweede halve finale was Ivoorkust vanavond met 1-0 te sterk voor Mali. Eerder op de avond won Zambia al met dezelfde cijfers van Ghana.

Een treffer van Gervinho bezorgde Ivoorkust, vooraf één van de titelfavorieten, een plek in de finale. De aanvaller van Arsenal velde vlak voor rust het vonnis over Mali door de bal het doel in te schuiven na een counter.

De Ivorianen waren een klasse beter dan Mali, maar hadden moeite om het verschil te maken, meldt persbureau Novum vanavond. ‘De Olifanten’ kregen de nodige kansen om de wedstrijd te beslissen, maar verzuimden dat te doen. Mali had daardoor het gevoel dat er nog wat te halen viel, maar ook ‘De Adelaars’ wisten niet te scoren. Daardoor blijft Ivoorkust dit toernooi zonder tegentreffer.

Ivoorkust won de Afrika Cup in het verleden één keer, in 1992. Het land speelt zaterdag zijn derde finale. In 2006 verloor Ivoorkust van Egypte.

Bekijk hier de goal van Gervinho:

http://www.youtube.com/watch?v=KNZwjXCXsis

Zambia naar finale dankzij treffer jonge spits Mayuka

Zambia bereikte vanavond voor de derde keer de finale van de Afrika Cup. In Bata in Equatoriaal Guinea won Zambia met 1-0 van Ghana. De jonge aanvaller Emmanuel Mayuka van het Zwitserse Young Boys scoorde in de 78e minuut de enige treffer. Derek Boateng van Ghana kreeg kort daarna zijn tweede gele kaart, waardoor de Black Stars het duel met tien man beëindigden.

Bekijk hier de goal van Mayuka:

http://www.youtube.com/watch?v=Yj-Bzx2kYzY

De halve eindstrijd tussen Zambia en Ghana was geen hoogstandje, meldde persbureau AP vanavond. Beide ploegen speelden rommelig voetbal. Daardoor waren er wel mogelijkheden over en weer, maar vaak werd daar dan weer slordig mee omgesprongen. De treffer van Mayuka was een geplaatst schot dat via de binnenkant van de paal in het net plofte.

Zambia stond in 1974 en 1994 al eerder in de finale van de Afrikaanse titelstrijd. In 1974 was Zaïre na verlenging te sterk. Twintig jaar later bereikte een piepjonge Zambiaanse ploeg de eindstrijd nadat een jaar eerder vrijwel het hele team bij een vliegtuigcrash in de Gabonese hoofdstad Libreville was omgekomen. Toen won Nigeria. De finale van de Afrika Cup wordt aanstaande zaterdag opnieuw gespeeld in Libreville.

    • Pim van den Dool