Bergsma en Spigt Nederlands kampioen op natuurijs

Bergsma gaf na afloop een reactie voor de camera's van de aanwezige televisieploegen. Foto screenshot NOS

Jorrit Bergsma heeft vanmiddag het dertiende Nederlands kampioenschap op natuurijs gewonnen. Yvonne Spigt werd eerder op de dag al Nederlands kampioen bij de vrouwen.

Bergsma, een 26-jarige schaatser van de BAM-ploeg, kwam na honderd kilometer solo over de finish op de Grote Rietplas bij Emmen. Simon Schouten won de sprint om het zilver. Rick Smit eindigde als derde.

Bergsma reed op zo’n acht kilometer van de streep weg uit de voorste groep. Het is zijn tweede nationale titel op natuurijs. Twee jaar geleden was hij ook de beste. “Op een gegeven moment reed ik weg”, reageerde Bergsma voor de camera van de NOS. “Ik had snel een lekkere slag te pakken en dacht bij mezelf: gewoon vol gas geven dan zien ze me niet meer terug.”

Bergsma, die al Nederlands kampioen op de 5000 meter is, laat de wereldbekerwedstrijden van komend weekeinde in Hamar lopen om zich te richten op de klassiekers op natuurijs.

Spigt Nederlands kampioen bij de vrouwen

Yvonne Spigt (24) won eerder vanmiddag het Nederlands kampioenschap op natuurijs bij de vrouwen. Spigt bleef in de wedstrijd over zeventig kilometer haar concurrent Rixt Meijer voor.

Doordat Meijer onderweg onderuit ging kon Spigt ongehinderd doorrijden waardoor Meijer tweede werd. Carla Zielman won de sprint van de achtervolgende groep. Het is de eerste grote overwinning voor Yvonne Spigt.

Spigt zei in een reactie tegenover RTV Drenthe dat alleen over de finish komen ‘prachtig’ was:

“Op een gegeven moment kon ik zo wegrijden en kwam ik alleen te zitten, dus ik heb gereden tot ik de finish zag, ja, en toen kwam ik alleen over de finish en dat was prachtig. Mooier is er niet.”

Spigt na haar overwinning:

Carla Zielman, die in 2009 het NK won, voorafgaand aan het NK op natuurijs in Emmen:

    • Judith Laanen