Win win

Regie: Tom McCarthy. Met: Paul Giamatti.

dvd speelfilm ***

Toen Sideways in 2005 voor een handjevol Oscars werd genomineerd betekende dat de doorbraak van acteur Paul Giamatti. In een klap was hij hét gezicht van de tobbende midlifer, die zelfs tijdens een wijnreis door Californië de zin van het bestaan niet kan vinden. Veel van de rollen die hij sindsdien kreeg aangeboden lieten hem zo’n beetje op dat stramien voortborduren.

Ook Win Win is weer zo’n soort film. Giamatti speelt advocaat Mike Flaherty, die tussen de bedrijven door ook nog worsteltrainer is op de plaatselijke middelbare school. Dat worstelen doet hij in figuurlijke zin ook met zijn verslaafde dochter, zijn goedmoedige echtgenote en de dementerende Leo, van wie hij in een onbewaakt moment de zorg op zich heeft genomen. En ja, dat hij daar 1.500 dollar per maand voor toucheert komt hem in tijden van economische crisis ook niet slecht uit.

Mike is geen echte oplichter en daarom moet je wel van hem houden. Paul Giamatti kan dat soort personages spelen zodat ze meer op je buurman/vader/oom/echtgenoot lijken dan je lief is. Maar ook zo dat je met het milde gevoel van empathie om ze moet lachen. Want hoe onhandig het leven van Mike ook is, het is ook stiekem, en met een glimlachje, onuitsprekelijk grappig.

    • Dana Linssen