Wavin uiteindelijk blij met Mexichem

De Zwolse buizenmaker Wavin gaat van de beurs. Na een korte strijd om de hoogte van de prijs, stemde het bestuur in met een bod van het Mexicaanse Mexichem.

Henk ten Hove Raad van Bestuur Wavin 2008 FOTO: Wavin

Na 79 dagen van niet al te zwaar verzet, heeft het bestuur van buizenmaker Wavin vanochtend toch ingestemd met een overname door zijn Mexicaanse concurrent Mexichem. Het aanvankelijk als ‘ongevraagd’ bestempelde bod moest daartoe wel driemaal worden verhoogd, tot 10,50 euro per aandeel. Mexichem waardeert het bedrijf uit Zwolle nu op 531 miljoen euro. Toen Wavin eind 2006 naar de beurs ging – voor 11 euro per aandeel – was het bedrijf nog ruim 700 miljoen waard.

Op 22 november bood Mexichem 8,50 euro per aandeel. Directie en commissarissen van Wavin omarmden dat bod niet, maar schakelden zakenbank Merrill Lynch in om alternatieven te onderzoeken. Toen Mexichem begin december het bod met twee kwartjes verhoogde tot 9 euro, noemde Wavin dat nog altijd „onacceptabel”. Grootaandeelhouder Delta Lloyd had al laten weten pas te gaan nadenken als het bod minimaal 10 euro zou bedragen.

Een tweede verhoging door Mexichem kort voor Kerst tot precies dat niveau, leidde ertoe dat Wavin de deuren in Zwolle openzette voor een nader boekenonderzoek door de Mexicanen. Ook werd er, zo meldde het bestuur van Wavin, „vooruitgang geboekt op niet-financiële voorwaarden” voor een overname: afspraken over werkgelegenheid en pensioenregelingen, bijvoorbeeld.

Een uitvoerige blik achter de schermen bij Wavin bracht Mexichem ertoe om uiteindelijk het bod te verhogen tot 10,50 euro – een premie van 177 procent op de slotkoers van Wavin half november.

Het bestuur van Wavin zegt het bod nu aan te bevelen aan haar aandeelhouders. In het persbericht van vanochtend bejubelde bestuursvoorzitter Henk ten Hove (59) van Wavin de nieuwe combinatie, die gezamenlijk zo’n 4 miljard euro zal gaan omzetten.

Vanwaar uw draai?

Ten Hove: „We hebben het bod van november zorgvuldig bestudeerd op alle merites. Het ging ons niet alleen om een redelijke prijs, maar ook om wat wij noemen de niet-financiële aspecten van het bod, ten behoeve van onze klanten en werknemers. In de laatste weken hebben we met name daar goede afspraken over kunnen maken. Belangrijk is dat we zowel ons hoofdkantoor in Zwolle als ons onderzoekscentrum in Dedemsvaart kunnen behouden. En de merknaam Wavin blijft overeind.”

Uit uw aanvankelijke zoek tocht naar andere bieders blijkt niet echt een voorkeur voor de Mexicanen?

„We waren verplicht richting al onze aandeelhouders om het overname bod goed te bestuderen én om alternatieve te onderzoeken, inclusief een zelfstandig voortbestaan.”

Wat zijn de strategische voordelen van de overname?

„ De combinatie Wavin-Mexichem word wereldwijd marktleider in kunststof leidingsytemen. Onze strategie was erop gericht om verder te groeien, met name in Europa. Die ambitie zal door Mexichem als nieuwe aandeelhouder versneld kunnen worden.”

U gaat overnames doen?

„Met Mexichem krijgen we de ruimte om gemakkelijker stappen te zetten in de consolidatie van onze sector die ik in Europa plaatsvindt. En die stappen zullen substantiëler zijn.”

Tot de niet-financiële voorwaarden hoort de belofte dat er geen ontslagen zullen vallen. Toch kondigde u vanochtend aan om 150 banen te schrappen.

„Dat besluit staat los van de fusie, maar is een antwoord op de lastiger economische omstandigheden. We zullen er jaarlijks 5 miljoen euro mee kunnen besparen. We hebben deze maatregel deels al voor het overnamebod genomen.”

U werkt al sinds 1982 bij Wavin en wordt dit jaar zestig. Blijft u aan als filiaalhouder voor Mexichem in Nederland, of is de verkoop aanleiding om het stokje over te dragen?

„Ik ben nog lang niet aan mijn pensionering toe. En gelet op de huidige pensioendiscussie kan en mag ik nog lang blijven doorwerken.”

    • Philip de Witt Wijnen