Geen Elfstedentocht: ijs niet dik genoeg, vooruitzichten te slecht

Wieling vanavond tijdens de persconferentie in Leeuwarden. Foto NRC / Laurens Aaij

Er komt voorlopig geen Elfstedentocht. Dat heeft Wiebe Wieling, de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, vanavond op een persconferentie gezegd. Het ijs is op het grootste gedeelte van de route niet dik genoeg om de Tocht der Tochten te kunnen houden.

Wieling zei dat het een moeilijk maar unaniem besluit is geweest van alle 22 rayonhoofden die vanavond in Leeuwarden bij elkaar kwamen. Het ijs is op veel plaatsen zo’n 10 tot 11 centimeter dik, maar dat is nog niet de 15 centimeter die op de gehele route nodig is. Op sommige plekken is het ijs maar 8 à 9 centimeter of is sprake van een “zeer slechte ijskwaliteit”, aldus Wieling.

‘Geen verbetering in weersverwachtingen tot zondag’

Wieling zei niet vooruit te willen lopen op het houden van de Elfstedentocht later deze maand. Hij zei dat er “geen verbetering” verwacht wordt wat betreft de vrieskou tot aanstaande zondag en de verdere ontwikkeling van het weer te willen afwachten. Wieling houdt dus een slag om de arm, maar gaat er niet van uit dat de Elfstedentocht er nog in zit.

Voorzitter Wieling zei dat de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden er alles aan gedaan heeft om het houden van de Elfstedentocht mogelijk te maken. Zo zijn er alternatieve routes verkend, maar bleek geen van deze routes haalbaar. Hij benadrukte dat alle besluiten van de rayonhoofden unaniem zijn genomen. “Veiligheid is voor ons net zo belangrijk als de wens om die tocht te organiseren”, zo zei Wieling.

‘We blijven zitten met gevoel van frustratie, maar zijn ook trots’

De voorzitter zei teleurgesteld te zijn dat de Elfstedentocht voorlopig niet georganiseerd kan worden:

“Het kan niet op dit moment. Het is frustrerend maar het is de realiteit waar we mee te maken hebben. [...] We blijven zitten met een gevoel van frustratie, maar zijn ook ontzettend trots op wat we met elkaar aan energie hebben gemobiliseerd in deze periode.”

Bekijk hieronder hoe Wieling het slechte nieuws aan de aanwezige journalisten in Leeuwarden bracht:

Door de aanhoudende strenge vorst is Nederland al dagenlang in de ban van een mogelijk nieuwe Elfstedentocht. In januari 1997 vond de laatste editie van de Tocht der Tochten plaats.

Lees ons liveblog van vandaag terug met al het nieuws over de Elfstedenkoorts.