Video: van groen naar rood - zijn Muppets ‘communistisch’?

Screenshot uit de trailer van 'The Muppets'. Beeld: Youtube.com

Vanaf vandaag draait de nieuwste film van The Muppets in de bioscopen, die volgens Fox News uiterst gevaarlijk is voor kinderen omdat ‘ie communisme zou promoten. Que?

In de nieuwe film gaan de Muppets de strijd aan met oliemagnaat Tex Richman die van plan is om de legendarische Muppet Studio’s te vernietigen omdat hij er zonodig naar olie moet boren. De eenmalige reünie is het werk van de pop Walter en zijn broer Gary, gespeeld door Jason Segel. Zij sporen de oude Muppets op en organiseren een reünie die voldoende geld in het laatje moet brengen om de studio terug te kopen en te herstellen in zijn oude glorie:

NRC Handelsblad: ‘beetje surreëel, tikje anarchistisch, licht satirisch, maar altijd met een lieflijke, onschuldige ondertoon’

The Muppets is de eerste speciaal voor de bioscoop gemaakte film sinds Muppets from Space (1999). Filmrecensent André Waardenburg schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat de film inspeelt op ‘retromania’, een term van popjournalist Simon Reynolds. De nieuwe Muppetsfilm past volgens Waardenburg prachtig in deze trend van het recyclen van het verleden:

“The Muppets anno 2012 zijn vooral aanleiding voor het ophalen van jeugdherinneringen. Wat was ook alweer de leukste aflevering? Wie de beste gast? Welke Muppet is favoriet? Na het zien van de nieuwe film kan de melancholieke kijker zich laven aan de oude Muppet-shows en eerdere bioscoopfilms, die met een paar muisklikken zo binnen handbereik zijn.”

Acteur Jason Segel is initiatiefnemer van de film. Hij was vroeger een groot fan van de Muppets en verzamelt de poppen, schrijft Waardenburg. Volgens hem is de film inderdaad ‘pure retromania’:

“Segel en regisseur James Bobin voelen perfect de geest van de Muppets aan: beetje surreëel, tikje anarchistisch, licht satirisch, maar altijd met een lieflijke, onschuldige ondertoon. Ook de voor een Oscar genomineerde liedjes van Bret McKenzie (van het duo Flight of the Conchords) zijn aanstekelijk, hoewel het oude Mahna Mahna – een grote hit in 1977 – voor de grootste glimlach zorgt. Maar dat is natuurlijk pure retromania.”

Oscarnominatie voor beste liedje

De film heeft een Oscarnominatie in de wacht gesleept in de categorie ‘best original song’ voor het liedje ‘Man or Muppet’:

Kritiek: Nieuwe Muppetfilm platform voor communisme

In Amerika is er vooral door Fox News veel kritiek op de film, die gevaarlijk zou zijn voor kinderen en communisme zou promoten. Fox News stelt de vraag: “Is liberal Hollywood using class warfare to brainwash our kids?” Het antwoord van Fox luidt: ja, en dat doen ze al decennia lang. Welja:

Tijdens een persconferentie in Engeland had Miss Piggy op de beschuldigingen een snedig antwoord. The Muppets beschuldigen van communisme is net zoiets als Fox News beschuldigen van het brengen van…nieuws:
http://youtu.be/Y8YhED4IgQA

The Muppets beantwoorden lezersvragen bij The Guardian

Lezers van de Britse krant The Guardian konden op het blog van de krant vragen stellen. The Muppets kwamen langs om ze te beantwoorden:

Ook andere cartoonfiguren beticht van rode sympathie

Niet alleen de Muppets krijgen er nu van langs, vorige zomer rees na de publicatie van een boekje met daarin een sociopolitieke analyse waarin smurfen als nazi’s en communisten worden ontmaskerd de vraag of de Smurfen fascistisch waren. De schrijver, de Franse wetenschapper Antoine Bueno is geschrokken van de vijandige reacties en beweert nu dat hij het allemaal niet zo serieus bedoelde.

NRC-redacteur Steven de Jong schreef toen dat de auteur van het onlangs verschenen boek Le Petit Livre Bleu: Analyse critique et politique de la société des Schtroumpfs daar natuurlijk niet zo makkelijk mee weg kwam:

“Zijn analyse is zo doorwrocht dat je er niet meer omheen kan: naar de smurfen kijken is alsof je de propaganda van Hitler en Stalin tegelijkertijd verstouwt. Met het volle besef dat je er in je jeugd mee vergiftigd bent. Wie nog geen jeugdtrauma had, heeft er nu één.”

    • Judith Laanen