Video: seculariteit ten top in het Egyptische parlement, of niet

Het is even passen en meten. Voor het eerst in zestig jaar een gekozen parlement in Egypte met daarin onder meer een sterke vertegenwoordiging van salafisten. Het leidde deze week tot een seculier vraagstuk.

Middenin een bevraging door het parlement van de minister van Binnenlandse Zaken gaat het mank. Terwijl hij zich verantwoordt voor het recent opgelaaide geweld tegen betogers in Egypte, begint Mamdouh Ismail van de salafistische partij aan zijn gebed. Het was er immers tijd voor. “God is groot”, begon hij en onderbrak daarmee de op televisie uitgezonden ondervraging. Bekijk hieronder beelden van het incident met Engelse ondertiteling:

Voorzitter Saad el-Katatni, leider van de partij van de Moslimbroederschap die de verkiezingen won, werd er niet vrolijk van. Maar afkappen kon hij Ismail ook niet, daar hij ervan moest getuigen dat er geen andere god was dan Allah.

“Nadat u klaar bent met bidden zal ik u toespreken want u doorbreekt de orde. U bent geen betere moslim dan wij zijn, dit mediaoptreden heeft u niet nodig.”

Sinds het nieuwe parlement bijeen is komt het vaker voor dat tijdens bespreking door leden de Koran opeens wordt aangehaald. De Moslimbroederschap zou hiervoor speciaal een ‘waakhond’ hebben ingezet. Deze Sayid Askar roept parlementsleden op hun gebeden te bewaren en te combineren met een gebed eerder of later op de dag.

    • Jules Seegers