Veel omkoping voetballers Oost-Europa

Onderzoek toont aan dat omkoping op een veel grotere schaal voorkomt in Europa dan bekend was.

Rotterdam. Eén op de negen profvoetballers in Oost- en Zuidoost-Europa is ooit benaderd voor omkoping. Dat blijkt uit een enquête die de internationale spelersvakbond FIFPro heeft gehouden onder 3.357 voetballers in twaalf landen.

De resultaten zijn door de vakbond gebundeld in een zwartboek dat gisteren is gepresenteerd. Het zwartboek beschrijft veelvoorkomende misstanden als contractbreuk, omkoping, racisme, bedreiging en mishandeling van voetballers in de twaalf landen waar de enquête werd gehouden: Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Kazachstan, Kroatië, Montenegro, Oekraïne, Polen, Rusland, Servië, Slovenië en Tsjechië.

Volgens de FIFPro zijn de resultaten van het onderzoek „het topje van de ijsberg”. In het rapport staat dat sommige spelers in tranen uitbarstten toen de enquête werd afgenomen. Ook deinsden veel voetballers terug voor deelname. De vakbond wil de misstanden aanpakken en hoopt op betrokkenheid van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Uit het onderzoek van FIFPro blijkt dat 41 procent van de voetballers in Oost- en Zuidoost-Europa hun salaris niet op tijd krijgt uitbetaald.

De afgelopen tijd is in het Europese profvoetbal een aantal omvangrijke omkoopschandalen aan het licht gekomen. Onder meer in Duitsland, Finland, Italië en Turkije werden wedstrijden beïnvloed door de georganiseerde misdaad. Goksyndicaten kunnen bij illegale wedkantoren in Azië miljoenen verdienen door in te zetten op gemanipuleerde wedstrijden. Uit het onderzoek blijkt dat omkoping op een veel grotere schaal voorkomt in het Europese profvoetbal dan bekend was. De vakbond schrijft dat in elk elftal in de twaalf landen gemiddeld één voetballer ooit is benaderd voor omkoping.

Eén op de zes spelers is ooit gedwongen alleen te trainen. De Servische voetballer Vladimir Radivojevic van de club Mladost Lucani werd bijvoorbeeld uit de selectie gezet, toen hij weigerde zijn aflopende contract te verlengen. Hierdoor zou zijn club geen afkoopsom meer voor hem kunnen vragen. Radivojevic moest van zijn coach voortaan ook ’s nachts trainen. NRC