VEB daagt accountant Deloitte in fraudezaak Ahold

Accountantskantoor Deloitte moet zich alsnog voor de rechter verantwoorden voor de manier waarop de jaarrekeningen van supermarktbedrijf Ahold zijn goedgekeurd.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft het kantoor Deloitte en alle 178 partners gedaagd voor het opereren rond het boekhoudschandaal tien jaar geleden. De beleggers houden Deloitte aansprakelijk voor geleden schade.

In het schandaal bij supermarktconcern Ahold, dat vanaf februari 2003 naar buiten kwam, stelde het concern de omzet met in totaal 40 miljard en de operationele winst met 3,6 miljard euro te hoog voor. Het bedrijf telde cijfers van een aantal dochterondernemingen in Scandinavië en Zuid-Amerika volledig mee, terwijl zij daarover niet de zeggenschap bleek te hebben.

Deloitte wist dat Ahold ten onrechte de baas speelde bij sommige dochterondernemingen maar accepteerde dit als een boekhoudfout die niet van materieel belang zou zijn. DE accountant gaf onder meer een goedkeurende verklaring af voor cijfers van Ahold terwijl de accountant nog niet alle gegevens had gecontroleerd. Het College voor het Beroep van het Bedrijfsleven stelde vast dat „de accountant ernstig is tekortgeschoten en blijk heeft gegeven van een grote mate van passiviteit ten opzichte van wat hem werd aangeleverd.”

De VEB zegt lang overleg te hebben gevoerd met Deloitte over een schadevergoeding. Bedrijvenonderzoeker Pieter Lakeman is ook al jaren bezig met een schadeprocedure tegen Deloitte. De accountant betwistte in 2010 vergeefs dat de Nederlandse rechter hiertoe niet bevoegd zou zijn.

Deloitte zegt zich met kracht te verweren tegen de aantijgingen. Het accountantskantoor stelt dat zij zichzelf in de Ahold-zaak ziet als slachtoffer van de fraude en niet als mede-schuldige.