Uitgelicht

Film

Renn, wenn du kannst (Dietrich Brüggemann, 2010, D). Ben (glansrol van Robert Gwisdek) zit in een rolstoel en is een cynische despoot die beweert niemand nodig te hebben. Maar hij kan het niet laten om door een verrekijker naar de wonderschone Annika (Anna Brüggemann) te turen. Voor zijn dagelijkse verzorging is Ben aangewezen op Christian (Jacob Matschenz). Die leert Annika kennen die via Christian ook Ben ontmoet. Gedrieën maken ze de buurt onveilig in Christians Amerikaanse slee. Maar als Annika ook met Ben naar bed gaat, gaat het mis met deze utopische ménage à trois. Debuutfilm van regisseur Brüggemann is in plaats van tranentrekker een film met uitzicht op een wereld die beter is dan de uitzichtloze situatie waarin alle drie hoofdpersonen verkeren. Arte, 20.15-22.05u.

Panic Room (David Fincher, 2002, VS). Regisseur van Se7en en Fight Club leverde een thriller over angst. Jodie Foster heeft zich met dochter teruggetrokken in de gepantserde kamer uit de titel, om zich te beschermen tegen drie inbrekers, onder wie Forest Whitaker. Virtuoze camera kan door muren zoomen, zich langs leidingen wringen en in één shot meerdere etages aandoen. RTL8, 20.30-22.45u.

Spider-Man 2 (Sam Raimi, 2004, VS). Vervolg op kassucces concentreert zich op de gemoedstoestand van Peter Parker, verlegen superheld die als puber werd gebeten door een radioactieve spin en sindsdien over bijzondere krachten beschikt. Natuurlijk moet Spidey ook de wereld redden van een demonische professor, maar Parker moet vooral met zichzelf uitvechten wat hij wil in het leven: plicht of plezier. RTL7, 20.30-23.05u.

Whip It (Drew Barrymore, 2009, VS). Regiedebuut van Barrymore werd hier destijds niet uitgebracht. Ellen Page (Hard Candy en Juno) is hier een in een conservatief stadje opgroeiende misfit die van indierock houdt en ongelukkig is. Tot ze in de nabijgelegen grote stad Austin kennis maakt met de roller derby, waarbij teams op rolschaatsen hardhandige wedstrijden op indoorbanen rijden. Ze blijkt een talent, maar mag niet van haar ouders. En dan wordt ze ook nog eens verliefd. RTL5, 20.30-22.45u.

Hulk (Ang Lee, 2003, VS). De Hulk, geïntroduceerd in een stripverhaal in 1962 en bekend geworden door een tv-serie, is voor regisseur Ang Lee aanleiding om de grenzen en de normen te onderzoeken van een volstrekt eigen universum. Hij laat zijn hoofdpersoon tijdens de begintitels zowel uit tekeningen als uit laboratoriumproeven geboren worden. Karakteristieke stripvormgeving leidt bij Lee tot extreme close-ups en uitsneden, splitscreens en een extreem perspectivische mise-en-scène.RTL7, 23.05-01.45u.

Informatief

Van den Elsen wacht op antwoord. Jetske van den Elsen gaat op zoek naar antwoorden waar zij als fulltime werkende moeder mee zit. Hoe moet ze haar kinderen opvoeden in een grote stad en wat gebeurt er met haar gegevens als ze gebruik maakt van draadloos internet? En welke sporen laat ze na op het web? Ned.2, 19.25-19.55u.

Labyrint: Vaak koppen gevaarlijk voor het brein. Het is al ruim tien jaar bekend dat voetballers die de bal vaak koppen hun hersens beschadigen. Voetballers en hun bonden negeren het probleem.Ned.2, 20.55-21.25u.

Bees, butterflies and blooms. Schrijver, programmamaker en tuinier Sarah Raven gaat in drie programma’s een poging doen om de dramatische afname in aantallen bestuivende insecten in Groot-Brittannië een halt toe te roepen. Ze wil daartoe door het hele land een netwerk creëren van habitats voor bijen, vlinders en andere insecten. Daartoe zou saai grasland plaats moeten maken voor wilde bloemenvelden – óók op grasperkjes in de stad. Ze begint vanavond met uit te vinden of haar ideeën gehoor krijgen in een dorp in Northamptonshire. BBC 2, 21.00-22.00u.

Nouvelle Vague – vue d’ailleurs. Film van Luc Lagier naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de Nouvelle Vague, de filmstroming die in 1959 op het filmfestival van Cannes ter wereld kwam met Les 400 coups van François Truffaut. Onderzocht wordt de invloed van filmers als Truffaut, Godard en Chabrol op de Amerikaanse auteurscinema vanaf de jaren zeventig tot heden. Daartoe wordt gesproken met diverse generaties filmmakers. Arthur Penn, James Gray, William Friedkin, Paul Schrader, Donn Alan Pennebaker en Jerry Schatzberg vertellen wat hun favorieten zijn en hoe die hun eigen werk beïnvloed hebben.Arte, 22.05-22.55u.

Amusement

Studio 9. Na het succes van Ali B op volle toeren komt de TROS nu met dit nieuwe programma, gepresenteerd door Xander de Buisonjé. Hierin moeten twee artiesten of groepen samen in een studio binnen 36 uur een geheel nieuw lied schrijven, arrangeren, opnemen en mixen. In deze eerste uitzending gaan Di-rect en Nynke Laverman die uitdaging aan.Ned.3, 20.25-21.20u.