Turkije wil Syrië-conferentie - ‘dodental vandaag boven honderd’

Gewapende Syrische opstandelingen lopen door een steegje in de noord-Syrische stad Idlib. Foto AP

Turkije wil dat er zo snel mogelijk een internationale conferentie over Syrië wordt georganiseerd. Het aantal doden dat vandaag viel bij beschietingen in de stad Homs is volgens activisten tot boven de honderd opgelopen. De EU bereidt intussen nieuwe sancties tegen het regime van Assad voor.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zei vanmiddag dat een groep “gelijkgezinde” landen binnen internationale gemeenschap moet gaan samenwerken om de Syrische burgerbevolking te beschermen. Hij wil dat er op korte termijn in Istanbul of elders in de regio een internationale conferentie over Syrië wordt gehouden. Volgens Davutoglu is “de tijd gekomen dat de sterke boodschap naar de Syriërs wordt gezonden dat wij achter hen staan”.

Medvedev tegen Erdogan: geen buitenlandse inmenging in Syrië

Premier Erdogan van Turkije kondigde gisteren al aan dat zijn land met een nieuw initiatief zou komen dat de crisis in zijn buurland moet bezweren. Erdogan noemde het veto dat Rusland en China dit weekend uitspraken over een Syrië-resolutie in de VN-Veiligheidsraad eerder “een fiasco”. Hij belde vanmiddag met de Russische president Medvedev over de situatie in Syrië. Turkije had de laatste jaren, net als Rusland nu nog, een goede relatie met het regime van Assad, maar is de laatste maanden zeer kritisch geworden op het geweld tegen de Syrische burgerbevolking.

Rusland, de belangrijkste bondgenoot die het regime van Assad nog heeft, blijft zich volledig neutraal opstellen en wil niet dat de internationale gemeenschap partij kiest in de burgeroorlog die volgens de Russen in Syrië aan de gang is. Medvedev benadrukte tegenover Erdogan “de noodzaak om door te gaan met de zoektocht naar manieren om de crisis de Syriërs zelf te laten oplossen”. De president zei nog maar eens expliciet dat Rusland niet wil dat het buitenland zich met de ontwikkelingen binnen Syrië bemoeit.

‘Dodental van vandaag in Homs opgelopen tot boven de honderd’

In Syrië zelf gaat het geweld onverminderd door, vooral in de al dagen hevig belegerde stad Homs. Vanochtend maakten activisten al melding van bijna vijftig doden die vannacht weer zouden zijn gevallen. Persbureau Reuters meldde vanmiddag dat het dodental volgens een organisatie van activisten tot boven de honderd zou zijn opgelopen. Een aantal wijken van Homs zouden al de hele dag door met raketten en mortiervuur worden bestookt. Er is niets dat er voorlopig op wijst dat het regime van Assad bereid is het geweld tegen de bevolking en opstandelingen te stoppen.

De Europese Unie bereidt ondertussen nieuwe sancties voor tegen het Syrische regime. Nog deze maand willen de lidstaten strafmaatregelen nemen tegen de centrale bank van Syrië, zo zei een anonieme diplomaat vanmiddag tegen persbureau Reuters. De EU zou het nog te vroeg vinden om alle handelscontacten met Syrië te verbreken.