Ten Have en andere drie meteen weg zegt Cruijff

Johan Cruijff voelt zich na de uitspraak van het gerechtshof van Amsterdam de grote winnaar in het conflict met de vier andere commissarissen.

Cruijff hoopt dat de raad van commissarissen van Ajax vrijwillig opstapt vóór de buitengewone aandeelhoudersvergadering van komende vrijdag. „Als ik het allemaal goed heb begrepen, dan is het spel nu gespeeld”, zegt hij tegenover Voetbal International.

Het Amsterdamse gerechtshof bepaalde gisteren dat de benoeming van Louis van Gaal als algemeen directeur van Ajax niet mag doorgaan. Volgens het hof heeft de raad van commissarissen Cruijff bewust buiten de besluitvorming over de benoeming gehouden.

Cruijff: „Steven ten Have [president-commissaris] moet zijn verlies nemen en het technisch hart de ruimte geven eindelijk zonder tegenwerking aan de slag te kunnen gaan.” Met het technisch hart doelt Cruijff op Frank de Boer, Wim Jonk en Dennis Bergkamp. „We hebben al te veel tijd verloren.”

Cruijff maakt zich niet druk om het feit dat Martin Sturkenboom en Danny Blind hun functies als interim-directeuren na het vonnis nog steeds vervullen. „Het is niet erg dat ze er nog steeds rondlopen, als ze de boel maar niet traineren.”

Cruijff is vrijdag ook aanwezig op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Ajax die zich dan over de positie van de commissarissen zal uitspreken.