Te dun ijs en dooi: kans op Elfstedentocht slinkt

Door matige ijsgroei en verwachte dooi is de kans op een Elfstedentocht kleiner. Vannacht vroor het in Friesland matig. In het zuidwesten van de provincie, waar het ijs nog slecht is, werd de laag nauwelijks dikker. Met uitzondering van twee rayons, Bartlehiem en Birdaard, meet het ijs nog nergens op de ruim 200 kilometer lange route de vereiste 15 centimeter, zegt een woordvoerder van de Elfstedenvereniging.

Om zeven uur vanavond komen de rayonhoofden voor de tweede keer bijeen om de conditie van het ijs te bespreken. Het heeft vannacht maar drie graden gevroren. „Dat is te weinig voor een goede ijsaangroei”, zegt ijsmeester Jan Oostenbrug van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Maar „donderdag en vrijdag wordt in de nacht weer strenge vorst verwacht”.

Het ijs op de rivier de Luts bij Balk is zwak. Een traject over de Fluessen is een mogelijk alternatief. Het Elfstedenbestuur overweegt om in het uiterste geval wedstrijdrijders over de Luts door Balk te laten koersen en de 16.000 toerrijders over de Fluessen. Daar ligt volgens Oostenbrug op sommige plekken al 10 tot 12 centimeter. Assistent-rayonhoofd Auke Hylkema had gehoopt dat het ijs in zijn rayon Balk 2 tot 3 centimeter dikker zou worden. „Het bleef helaas bij 1 centimeter.” Het ijs op de Luts is nu 9 centimeter dik. Bij Balk wordt de ijsdikte met een rijdende radar exact gemeten.

Aan het ijs op de Elfstedenroute wordt met man en macht gewerkt. Op het Heegermeer zijn vandaag 50 militairen ingezet die een baan tussen Woudsend en Elahuizen sneeuwvrij maken. Daar ligt nu 6 centimeter ijs. Op het Slotermeer is dat 8 tot 9 centimeter, bij Harlingen 10 en in Bolsward 12 centimeter. De dikste laag ijs, van 16 centimeter, ligt in het noorden bij Bartlehiem. Op de hele noordelijke route is het ijs goed, aldus de woordvoerder van de Elfstedenvereniging. IJs groeit sneller aan van bijvoorbeeld 5 naar 8 centimeter dan van 10 naar 13, vertelt ze. Ook windkracht en -richting spelen een rol. „De weersvoorspellingen zijn cruciaal.”

De situatie doet denken aan die van februari 1996. Ook toen leken de kansen op een Elfstedentocht goed. Tot de rayonhoofden van Stavoren, Hindeloopen en Bolsward in de beslissende vergadering zeiden een tocht onverantwoord te vinden: te veel windwakken en te dun ijs onder de bruggen. Op het laatste moment kon de tocht niet doorgaan. Omrop Fryslân meldde vanmorgen dat het rayonhoofd van Workum, Thomas Beuker, heeft gezegd dat de tocht nu ook niet kan doorgaan. Zaterdag niet en zondag niet.

Alvestêdekoarts: pagina 6-7NK op natuurijs: pagina 29