Scheurtjes in vleugels Airbus A380 - hele vloot teruggeroepen

Het Europese Agentschap voor de Luchtvaartveiligheid onderzocht tot nu toe twintig van de 68 A380′s en besloot hierop alle modellen terug te roepen. Foto Reuters / Pascal Rossignol

Alle A380-modellen van Airbus worden door het Europese Agentschap voor de Luchtvaartveiligheid (EASA) teruggeroepen. De 68 toestellen, de grootste passagiersvliegtuigen ter wereld, worden onderzocht op haarscheurtjes in de vleugels.

Qantas liet eerder vandaag al weten één van hun twaalf A380’s aan de grond te houden nadat grondpersoneel 36 scheurtjes ontdekte. De inspectie vond plaats naar aanleiding van een vlucht waarin het toestel in aanraking kwam met hevige turbulentie, meldt Reuters.

Airbus liet vorige maand al weten van dergelijke scheurtjes te weten. Qantas zegt dat de scheurtjes die op hun toestel werden gevonden ‘niet zo ernstig’ en niet groter dan 2 centimeter zijn. Opvallender is dat de Australische maatschappij zegt dat ze niets van doen hebben met turbulentie, maar te herleiden zijn naar een fabrieksfout.

Volgens Airbus zijn de scheurtjes een gevolg van turbulentie en een productiefout. De problemen zouden verholpen kunnen worden door twee ingrepen. De toestellen zijn volgens de vliegtuigbouwer veilig om mee te vliegen.

    • Jules Seegers