Santorum pakt zeges in drie staten - ‘Romney heeft groot probleem’

Santorum spreekt Missouri toe na zijn zege aldaar, geflankeerd door dochter en echtgenote (r). Foto AFP / Whitney Curtis

Even geen Mitt Romney of misschien Newt Gingrich. De voor de eindzege reeds kansloos geachte Rick Santorum heerste vannacht Nederlandse tijd bij de Republikeinse voorverkiezingen in Missouri en Minnesota, maar won feitelijk niets. In Colorado, waar het wél om de knikkers ging, won Santorum na een spannende strijd nipt van Romney.

Romney, die overtuigend aan de leiding gaat in de race om het kandidaatschap bij de presidentsverkiezingen, werd in Missouri tweede. En op gepaste afstand. De gedoodverfde favoriet stond na het tellen van een groot deel van de stemmen op 25 procent. Santorum ging daar met liefst 55 procent overheen.

Gingrich dan? Die liet de twee staten aan zich voorbijgaan. Ron Paul haalde 12 procent van de stemmen binnen. Het zegt allemaal niet zoveel want er werden gisteren geen gedelegeerden verdeeld. Dat gebeurt pa sop 17 maart, als Missouri opnieuw naar de stembus gaat. Dan zijn er 52 gedelegeerden te verdelen; partijleden die kandidaten voor zich moeten winnen om uiteindelijk uitdager van Barack Obama te kunnen worden.

Twitter avatar DLeonhardt David Leonhardt So far, Romney has won every state Hillary Clinton won in 2008 -- and lost every state she lost.

Santorum was dan ook de enige die campagne had gevoerd. Zijn poging weer wat publiciteit te krijgen, na zijn enige zege in Iowa, slaagde in Minnesota iets minder goed. Toch haalde hij er 45 procent van de stemmen, met ruim de helft geteld. Ron Paul stond op 27 procent, Romney op 17.

In Colorado vond ook een caucas plaats en vallen wél gedelegeerden te winnen, zij het via een getrapt systeem. Santorum ging in eerste instantie ook daar redelijk comfortabel aan de leiding, maar Romney wisselde daar later de koppositie met hem af. Onze correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk CNN kleurt de kaart van Amerika in, en het hele midwesten kleurt Santorum-paars. Wat bedrieglijk, maar goed, Romney heeft nog maar 3 uit 8

Newt Ginrich deed in Colorado wel mee maar staat op gepaste afstand van Romney en Santorum. Hij wordt gevolgd door Ron Paul.

“De winst voor Santorum is in eerste instantie vooral symbolisch, al zal de winnaar vast de meeste delegates binnenhalen. Zelfde als in Iowa. De zege in Missouri lijkt me ook op 17 maart zeker voor Santorum gezien de overmacht waarmee hij nu heeft gewonnen. Wat betreft Colorado: Romney pakte die staat in 2008 nog met twee vingers in de neus. Hij heeft een groot probleem.” - Guus Valk, NRC.

Lees voor veel meer inside information over de voorverkiezingen in de verenigde Staten het verkiezingsblog van Guus Valk op nrc.nl. over de opvallende uitslag van vandaag.

    • Jules Seegers