PVV komt opnieuw met meldpunt, nu tegen overlast Oost-Europeanen - Poolse ambassade boos

Screenshot van de website 'Meldpunt Midden en Oost-Europeanen'.

De PVV opent vandaag een meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen. Iedereen met klachten over overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt kan er terecht, laat de partij weten.

De ‘massale arbeidsimmigratie’ leidt volgens de partij tot veel problemen. Het meldpunt zou een beeld moeten geven van de omvang van de overlast en de verdringing. “Want dan pas kun je daadwerkelijk naar goede oplossingen zoeken om deze knelpunten op te lossen”, zegt PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar.

Klachten worden volgens de partij vaak niet gemeld, omdat mensen denken dat er ‘toch niets mee wordt gedaan’. De PVV benadrukt van begin af aan tegen de openstelling van de arbeidsmarkt voor Polen en andere Oost-Europeanen te zijn geweest.

Het is niet bepaald voor het eerst dat de partij van Geert Wilders met een meldpunt komt omtrent een pijler binnen het partijprogramma. Eerder al werden hiervoor onderwerpen als straatterreur en de kilometerheffing aangegrepen.

Op de website van het meldpunt kunnen bezoekers onder meer aanvinken of er sprake is van parkeeroverlast, geluidsoverlast, dronkenschap of verloedering. Ook kan worden aangegeven of er sprake is van baanverlies. De resultaten van meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl moeten uiteindelijk worden aangeboden aan minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD).

Update 13:26 uur: Poolse ambassade boos op PVV

De Poolse ambassade is boos op de PVV over het initiatief en is van zins melding te doen bij Meldpunt discriminatie, omdat ze een uitspraak van dit orgaan wil. Volgens de ambassade is de site discriminerend, omdat mensen alleen klachten kunnen indienen over mensen uit Midden- en Oost-Europa. Ook zou de site geen realistisch beeld geven, omdat mensen goede ervaringen die ze hebben met Polen niet zullen doorgeven, zegt de ambassade.

GroenLinks ziet eveneens niets in de site. Fractievoorzitter Jolande Sap zegt op Twitter dat de PVV er weer een speeltje bij heeft, door Oost-Europeanen te bombarderen tot nieuwe vijanden. GroenLinks noemt het meldpunt stemmingmakerij:

Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Meldpunt overlast Oost-Europeanen nieuwste PVV-speeltje. Gaan ze weer zelf klachten bedenken, zoals in zwarboek verkeersoverlast Den Haag?
Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Overlast altijd aanpakken, net als uitbuiten van Oost-Europeanen als goedkope arbeidskrachten. Draagt meldpunt niet aan bij #stemmingmakerij