Poolse ambassade noemt meldpunt PVV discriminatoir

De PVV maakt zich schuldig aan discriminatie door het instellen van een meldpunt waar mensen klachten over overlast door Midden- en Oost-Europeanen kunnen melden. Dat zegt een woordvoerder van de Poolse ambassade in Den Haag.

Dat meldpunt begon vandaag op de website van de PVV. Mensen kunnen er „overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt” door „Midden- en Oost-Europeanen” melden. De partij van Wilders wil de klachten verzamelen en doorspelen aan minister Henk Kamp (Werkgelegenheid, VVD).

De Poolse ambassade vindt het „een beledigend partij-initiatief. Volgens ons is het discriminatoir. Het is niet bedoeld voor een feitelijke discussie, maar om negatieve stereotypen, gebaseerd op etniciteit, te versterken”, zegt de woordvoerder. Polen zal over het meldpunt een uitspraak vragen van het Meldpunt Discriminatie en de Nationale Ombudsman.

Volgen de initiatiefnemer van het meldpunt, PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar, is het niet lastig om te achterhalen wie de overlast veroorzaakt. Een Midden- of Oost-Europeaan, zegt Van den Besselaar, herken je zo: „Aan zijn spraak natuurlijk en de auto waarin hij rijdt.”

Het doel van de PVV is te laten zien hoe groot de overlast is en hoeveel mensen hun baan kwijtraken aan arbeidsmigranten uit wat in het jargon ‘MOE-landen’ heten. Van den Besselaar vindt het belangrijk overlast aan nationaliteit te koppelen, omdat de oorzaken ervan volgens hem ligt in de ‘overbewoning’ van huizen door arbeidsmigranten. „Als er tien Roemenen in een huis zitten, dat geeft overlast. Soms zetten ze zelfs ’s nachts de barbecue aan. Dan zijn ze echt niet stil. Dan staan ze met hun flessen te rammelen.” Volgens de PVV’er gebeurt er nu te weinig met klachten: „Dan komt de wijkagent langs en zegt dat u ook wel eens een feestje viert. Maar dat is met Nederlanders niet het geval. Wij staan niet buiten te drinken. Wij vieren anders feest.”

Commentaar: pagina 2

    • Derk Stokmans