Omstreden anti-homowet in Oeganda weer in parlement

Het Oegandese parlementslid David Bahati heeft zijn omstreden wetsontwerp voor de Anti-Homoseksualiteitswet gisteren weer van de plank gehaald. Hij heeft het wetsvoorstel, dat internationaal protest veroorzaakte, op advies van een parlementaire commissie aangepast. Op ‘ernstige’ homoseksualiteit zou in zijn eerdere ontwerp de doodstraf staan, nu is dat een levenslange gevangenisstraf geworden.

Homoseksualiteit zou ‘ernstig’ zijn als een van de betrokkenen minderjarig, hiv-positief, gehandicapt of een recidivist is. Bovendien zou iedereen die een homoseksueel kent, maar niet aangeeft bij de autoriteiten, strafbaar worden gesteld.

In 2011 stuitte Bahati met het voorstel op internationaal protest. De Amerikaanse president Obama noemde het wetsvoorstel „kwaadaardig” en dreigde de Amerikaanse hulp aan Oeganda stop te zetten.

Homoseksualiteit is al illegaal in Oeganda, met een maximumstraf van veertien jaar. BBC