Occupy Muppets: helemaal nu

Muppets als opgepakte relschoppers: ‘You have the right to remain green’

The Muppets. Regie: James Bobin. Met: The Muppets, Jason Segel, Amy Adams, Jack Black. In: 112 bioscopen.

Omdat hij anders is, heeft Walter een minderwaardigheidscomplex: hij is een Muppet, terwijl zijn broer Gary (Jason Segel) een mens is. Gary troost Walter door met hem naar oude Muppetafleveringen te kijken: zie je wel dat je niet alleen bent!

Samen met Gary’s vriendin Mary (Amy Adams) bezoeken ze de oude Muppetstudio in Los Angeles. Bij toeval komen ze erachter dat de snode oliemagnaat Tex Richman de verwaarloosde studio in handen heeft en deze wil verkopen omdat er veel olie onder de grond zit. Walter en Gary sporen de oude Muppets op en organiseren een eenmalige reünie die voldoende geld in het laatje moet brengen om de studio terug te kopen en te herstellen in zijn oude glorie.

Eind vorig jaar had het Cultureel Supplement van deze krant een special over ‘retromania’. De term is van popjournalist Simon Reynolds, het is de titel van zijn boek dat als veelzeggende ondertitel ‘Pop Culture’s Addiction to its Own Past’ heeft. De nieuwe Muppetsfilm past prachtig in deze trend van het recyclen van het verleden. The Muppets anno 2012 zijn vooral aanleiding voor het ophalen van jeugdherinneringen. Wat was ook alweer de leukste aflevering? Wie de beste gast? Welke Muppet is favoriet? Na het zien van de nieuwe film kan de melancholieke kijker zich laven aan de oude Muppet-shows en eerdere bioscoopfilms, die met een paar muisklikken zo binnen handbereik zijn.

Het slimme van The Muppets is dat het deze nostalgie als uitgangspunt neemt en er toch een draai aan geeft. In de climax verliest een cynische kapitalist het van een ‘flashmob’ op Times Square, die als één man achter de Muppets staan en hun waarden verkiest: vriendschap, gezelligheid en gezamenlijkheid. De kille kapitalist wordt uitgejoeld, het lijkt Occupy Wall Street wel. Ondanks de nostalgie maakt dit de film toch ook erg 2012.

Door de Muppets weer bij elkaar te brengen, laat de film ook zien dat ze ruim 35 jaar na de uitzending van de eerste Muppet Show nog waarde hebben. Ze zijn niet afgedankt en vergeten, zoals ze vrezen.

Acteur Jason Segel, initiatiefnemer van de film, was vroeger een groot fan van de Muppets en verzamelt de poppen. Na het succes van het door hem geschreven Forgetting Sarah Marshall (2008), waarin hij ook de hoofdrol speelde, kreeg hij van Disney carte blanche om een nieuwe Muppetfilm te schrijven. Disney nam in 2004 de rechten op de Muppets over, maar maakte in de tussentijd alleen twee televisiefilms met de geliefde figuren – The Muppets is de eerste speciaal voor de bioscoop gemaakte film sinds Muppets from Space (1999). Segel en regisseur James Bobin voelen perfect de geest van de Muppets aan: beetje surreëel, tikje anarchistisch, licht satirisch, maar altijd met een lieflijke, onschuldige ondertoon. Ook de voor een Oscar genomineerde liedjes van Bret McKenzie (van het duo Flight of the Conchords) zijn aanstekelijk, hoewel het oude Mahna Mahna – een grote hit in 1977 – voor de grootste glimlach zorgt. Maar dat is natuurlijk pure retromania.

Meer Muppets: pagina 7

    • André Waardenburg