Nederlandse ambassadeur teruggehaald uit Syrië

Het Syrische leger gaat door met hevige bombardementen op Homs.

Rotterdam. Het Syrische leger heeft gisteren zijn bombardementen op delen van de opstandige stad Homs voortgezet. Pantsereenheden proberen wijken zoals Baba Amr en Khaldiyeh terug te veroveren op lichtgewapende rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA).

Bij de bombardementen zijn in Homs de laatste dagen volgens oppositiegroepen honderden doden gevallen, merendeels burgers die schuilden in in puin geschoten gebouwen. Maar hoeveel precies, weet niemand. De Verenigde Naties hebben vorige maand het tellen opgegeven: het totaal voor heel Syrië was toen 5.400 sinds maart. Er zijn nauwelijks onafhankelijke journalisten of andere waarnemers in Syrië die de cijfers van de oppositie kunnen bevestigen.

De escalerende situatie in Syrië heeft Nederland ertoe bewogen de ambassadeur terug te halen uit Damascus. Minister Rosenthal pleit voor nog strengere sancties. Ook Frankrijk, Italië en Spanje besloten gisteren hun ambassadeur terug te roepen.

Zaterdag stemden China en Rusland tegen de Syrië-resolutie in de VN-Veiligheidsraad, die de „volle steun” uitspreekt voor het plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan elf maanden van bloedvergieten in Syrië. De overige dertien leden van de VN-Veiligheidsraad stemden wel voor de resolutie. Het ontbreken van een unaniem ondersteunde resolutie bewoog Turkije er gisteren toe om te schermen met een eigen plan.

Premier Bashar-al-Assad heeft beloofd alle pogingen die gedaan worden om een stabiel Syrië te creëren te ondersteunen. Dat zei hij in een gesprek met Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken die gisteren op bezoek was in Syrië. Ook beloofde Assad dat er snel een datum komt voor een referendum waarin het Syrische volk zich kan uitspreken over het hervormen van de grondwet.

Assad zou Lavrov hebben verzekerd dat hij een einde wil maken aan het bloedvergieten en bereid is te praten met de oppositie. Ook liet hij weten dat de waarnemingsmissie van de Arabische Liga welkom is. nrc