Met panterlegging en bontmuts in 't zwembad

Het was -22 graden, maar dat maakte de 3.700 bezoekers van Bungalup niets uit. Op het terrein van Centerparcs werd gewoon hard gefeest.

Het Bungalup festival in Center Parks de Eemhof bij Zeewolde. Foto: Peter de Krom

Redacteur Cultuur

Badmeester Corina van der Heijden (52) – turquoise polo, zender in haar oor – beent met ferme passen langs het golfslagbad. Ze heeft een schepnet in haar hand. „Er is iets gerapporteerd in de wildwaterbaan.” We gaan op inspectie buiten. Stoom stijgt op van het warme water in de open glijbaan. Twintigers in verkleedoutfits met opblaasbeesten drijven voorbij. De melding kan van alles zijn, zegt ze. „Van maandverband tot ontlasting. Dat drijft wel vaker in het pierenbad.”

Centerparcs De Eemhof was afgelopen weekend decor voor Bungalup, een kinderfeestje voor volwassenen. 3.700 festivalbezoekers vulden de achthonderd bungalows bij Zeewolde voor het eerste Nederlandse festival in een vakantiepark. Evenementenbureau Meubelstukken, mede opgericht door Joost van Bellen, organiseerde het feest met PLUS1, spin off van muziekzender MTV, die samen ook verantwoordelijk zijn voor Valtifest. Organisator Michel Penders werd geïnspireerd door vergelijkbare festivals in Britse vakantieparken zoals de Southport Weekender en All Tomorrow’s Party (ATP). „In Nederland vindt altijd alles in de zomer plaats. We zijn gebonden aan het klimaat en dan nog denk je ‘wordt het wel mooi weer?’ Waarom wachten tot de zomer, dachten we. En het is gewoon echt gezellig in een bungalowpark. Het personeel is supervriendelijk, kijkt je aan, lacht, dat zijn we niet meer gewend in Amsterdam.”

De liefde tussen bezoekers en personeel is wederzijds. „Normaal worden badgasten wel eens chagrijnig als ze hun handdoek niet kunnen vinden of er geen stoelen meer zijn. Dan reageren ze dat af op het personeel. Maar nu zijn mensen gewoon lekker aan het feesten”, zegt badmeester Van der Heijden.

Zondagmiddag is er twee keer zoveel personeel op de been als normaal in de Aqua Mundo, het ‘grootste tropische zwembadparadijs van Europa’ volgens het programmaboekje. Verder zijn aanwezig: modeontwerper Bas Kosters (‘Meneer Broekjevol’) en voormalig danseres Shirley Macholina (‘Mevrouw Bloesjevol’). Het dj duo, versterkt door Wannabeastar en nog een draaisetje, tweeling Doppelgänger, organiseerde er de Anti-Fashion party. „Een tegenhanger van alles wat hip & hot zou moeten zijn.” Dus waren er mensen met gebreide truien en bontmutsen in het zwembad, een team matrozen en een man met een panterlegging onder zijn zwembroek „uit de kledingkast van mijn vrouw”. De als vrouw verklede Donny Rolvink (31) noemt het feest „een spel met een ondeugend randje”. Hij heeft nog niet geslapen.

Vanachter de dj booth wordt rook geblazen over het golfzwembad. Gebodypainte matrozen en modellen in een rubberboot strippen tot op een veren toque. Mevrouw Bloesjevol: „Als de muziek een climax bereikt, wordt er gespetterd. Dan krijg je gewoon kippenvel.” De sfeer noemt ze „gezellig”. „De mensen met wie je anders alleen op een feestje staat, zijn nu ook je buren.”

In het zwembad wordt geen alcohol geschonken. „De sfeer bij houseparties, waar de gemiddelde leeftijd tussen de 16 en 21 jaar ligt, is veel agressiever”, zegt een ambulancemedewerker. „Dan neemt een meisje van 16 GHB, voelt ze niets, neemt ze nog meer en gaat ze out. Dit zijn allemaal geoefende gebruikers.” Er zijn tot dan toe geen incidenten gerapporteerd, weet Van der Heijden. „Alleen een losgeweekte pleister in de wildwaterbaan. We hanteren de regels ook wat soepeler. Op de familieglijbaan is het alleen op de rug naar beneden, met gestrekte benen en de voeten vooruit. Nu mogen de mensen ook best overdwars.”

De organisatie heeft zoveel mogelijk gebruikgemaakt van de bestaande faciliteiten „om het gevoel van een bungalowpark vast te houden” . Zo kan je zaterdag discobowlen in de Action Factory en is er zondag een Pannenkoekenrave in de Pancakes. In de grote feesttent draaien zaterdagnacht onder meer Azari & III, het retro housekwartet dat door de BBC werd genomineerd voor hun Sound of 2012 poll, en Joost van Bellen zelf. Het is wel een uitdaging om de afstand tussen de verschillende locaties te overbruggen in het koudste winterweekend tot nu toe. „Wist je dat het vannacht overal -22 graden wordt?” vraagt een meisje in de rij voor de dixi’s bij de feesttent zaterdag. Ze draagt een galajurk met spaghettibandjes en bontmuts. Ze rilt.

De sneeuw en de stroom auto’s uit één richting (Amsterdam) maken ook dat het inchecken op vrijdag tweeëneenhalf uur duurt.

Overdag wordt er geschaatst en Jägermeister organiseert een speurtocht. Bezoekers kunnen films kijken op een speciaal door Rabat-producent Habbekrats geprogrammeerd kanaal. Voor de luxepaarden zijn er de Privium Bungalows, mét sauna en jacuzzi. Moët rijdt de hele nacht met een wagentje over het terrein en levert champagne op bestelling. Zoals een bezoeker het verwoordt: „Het is toch net wat meer ontspannen dan in een tent. Je hoeft ook niet de hele dag rond te sjouwen. Na drie dagen Lowlands heb ik altijd zo’n pijn in mijn voeten.”

De bezoekers, twintigers en dertigers, vooral uit de creatieve hoek, hebben het park exclusief tot hun beschikking. Enkele bungalows herbergen rookmachines en draaitafels. Aan het eind van de avond worden huisjesnummers doorgegeven voor de afters.

Wat is de schade de volgende dag? General manager Peter Hoorneman: „Een heel, heel, heel groot compliment aan de bezoekers. Behalve kleinigheidjes hebben ze het park fantastisch achtergelaten. Van de 800 bungalows is er geen een die voor volledige renovatie in aanmerking komt. Alleen de gebruikelijke schade: een gordijnrail die gesneuveld is, een keukenkastje dat scheef hangt, een brandalarm dat ontbreekt. Er lag een draaiboek van twintig centimeter, maar het bleek enorm mee te vallen.”

We sluiten af met een frietje en roze koeken in het zwembad.

    • Rolinde Hoorntje