Matige nacht voor Fries ijs, dooi op zondag nog steeds verwachting

Schaatsers in alle vroegte onderweg voor de alternatieve Elfstedentocht vorig weekend in het Oostenrijkse Techendorf. Foto Reuters / Heinz-Peter Bader

Het ijs in Friesland heeft een slechte nacht achter de rug. Door een wolkendek werd het op de route van de Elfstedentocht niet kouder dan -5,1 graden in Stavoren.

Weeronline meldt vanochtend dat het in Leeuwarden ongeveer -4 graden werd. In Dokkum was het met 3,5 graden onder nul het ‘warmst’. “Met zulke matige vorst komt er maar een halve tot een hele centimeter ijs bij”, zegt een woordvoerder van de meteosite.

“Dat is veel te weinig. We hadden er afgelopen nacht graag 2 tot 3 centimeter bij willen hebben, maar er is nog niet één centimeter aangegroeid. Nu gaat het nog waaien ook, we moeten nog zien of we deze dikte vast kunnen houden.” - Rayonhoofd Auke Hylkema tegenover de NOS.

Het leger wordt vandaag ingezet om op het Heegermeer te helpen de sneeuw van het ijs te halen. De Friezen hopen dat het meer kan dienen als alternatieve route voor de Elfstedentocht. Vanavond om 19.00 uur komen de rayonhoofden weer bij elkaar. De algehele verwachting is dat zij direct daarna de media laten weten of de Elfstedentocht er komt.

Vannacht weer stevigere vorst verwacht, zondag dooi

De verwachting is dat de lucht vannacht weer helder is en de temperaturen weer zullen dalen tot rond de -10 graden. Dat zet dan waarschijnlijk nog door tot de nacht van zaterdag op zondag, waarna het kwik mogelijk voor het eerst sinds lange tijd weer boven nul gaat uitkomen.

Maandagnacht werden nog temperaturen tot -19,9 graden bereikt. Aanstaande zondag wordt gerekend op temperaturen van 3 tot 6 graden. “Met 2 graden houdt het ijs het nog wel, maar daarboven wordt het echt teveel. Het moet dus echt zaterdag gebeuren”, aldus Weeronline.

In Franeker heerst het positivisme en bereiden de politie, de horeca en het dweilorkest zich voor op de tienduizenden bezoekers:

    • Jules Seegers