Mart Smeets, ik hou van je

Daar zat-ie dan, mijn norse televisieheld met een ander brilletje dan normaal. Mart Smeets werd zondag in een tv-interview het hemd van het lijf gevraagd door Rick Nieman. In Kwestie van Kiezen liet De Mart weten dat hij het zich zou kunnen voorstellen dat we hem wel eens willen uitzetten.

Mart liet een kant van zichzelf zien die ik nooit eerder zag. Ik zag een filosofische Mart die eerlijk was over zijn leven en werk. Hij blikte samen met Rick Nieman terug op de tijd dat hij koste wat kost knokte tegen de bobo’s, de autoriteiten, de (net)bazen. Een gevalletje ruwe bolster, blanke pit.

Mart Smeets is de oppergod van de televisie. Hij heeft een kopgroep aan fans en een peloton Mart Smeets-haters. Veel landgenoten vinden hem maar een bozige brompot en naar Marts zeggen wordt dit versterkt door zijn columns.

Laat ik nu eens lekker het tegenovergestelde doen. Ik, als jongere ben fan van Mart. Of ik me hiervoor moet schamen? Nee. Mart is uniek, ik vind dat we zo’n journalistiek meesterwerk op handen moeten dragen. Zijn manier van verslag geven is mooi, uniek, geweldig en diepgaand zelfs. De finesse waarmee hij speelt met woorden en beelden vind ik bewonderenswaardig.

Eerder heb ik mij afgevraagd of Mart op televisie wel zichzelf is, maar na dit tv-interview ben ik er van overtuigd dat Mart is wie hij is. What you see is what you get.

En later als we allemaal groot en oud zijn, zullen we het hebben over De Mart en zijn werk in de media. Zo van: wat een voorbeeld was hij en wat was-ie goed hè.

Mag ik het zeggen? Ja, ik mag het zeggen: zo’n Mart Smeets moeten we koesteren. I love you De Mart, I do!

    • Marissa van Loon